Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet

Ungdoms-EM i i Panevezys, Litauen

I helgen avgjordes Europamästerskapen för ungdomar i Panevezys, Litauen. På plats för att tävla för Sverige fanns Amy Whyte (-00), Andreas Carlsson (-01), Frida Nöu (-01) och Oskar Eliasson (-01).

ITU har från och med 2016 startat en festival med tävlingar och kringaktiviteter under ungdoms-EM. För ungdomarna finns det då möjlighet att tävla vid tre tillfällen, där det börjar med tre semi

finaler (90 startande) med möjlighet att kvalificera sig till en A- eller B final med 30 aktiva i vardera, och avslutningsvis en mixstafett med två killar och två tjejer.

För både tjejer och killar var det tre semifinalheat, där de 9 första samt de tre bästa tiderna i varje heat gick vidare till A-final, medan B-finalen utgjordes av de nästkommande 30 bästa tiderna. Distansen var 500 meter simning, 11,4 km cykel och avslutningsvis 3,6 km löpning. Under semifinalen var det regn och under 15 grader i luften och det blev därför simning med våtdräkt. Resterande tävlingar bjöd på bättre väder och simning utan våtdräkt.

Först ut på arena var Frida Nöu som startade i första semifinalheatet. Med startnummer sex fick Frida välja position på protonen bland de första tjejerna. Taktiken var att ta en kant för att få till en bra start och inledning på simningen. Starten gick riktigt bra men när det blev trångt vid första bojen drar någon av tjejerna ner blixtlåsen på våtdräkten. Det i kombination med lite småmissar

i växlingen gör att hon tappar förstaklungan. Men det är bara att jobba på och väl ut på löpningen springer Frida på bra och lyckas knipa en plats till B-finalen. Skönt att få en ny chans till revansch.

I semifinal två startade Amy Whyte som gjorde sin debut på ett internationellt mästerskap. Amy fick ett bra startnummer i sitt heat och kunde därför ta en bra plats på protonen. Precis som i tidigare heat så var det kaos runt första bojen. Efter en bra simning kommer några tjejer upp tillsammans, men tyvärr splittras de i växlingen och de som är med cyklar inte tillräckligt fort. Det blir en solocykling och en bra löpning på slutet. I mål är Amy 62: a totalt och missar tyvärr B-finalen med endast två placeringar.

Först ut av killarna var Andreas Carlsson i semifinal ett. Han följde sin strategi och tog en vänsterkant även om det blev en lite längre väg att simma till första bojen. Upp ur vattnet är han med i den övre delen av fältet. En snabb växling och en aggressiv inledning på cyklingen gör att han är med i klungan och kan växla ut i den övre delen av fältet. Efter en mycket snabb löpning där han plockar många placeringar springer han i mål på en klar andraplats i semifinal ett. Tiden ger en ranking som nummer fem till A-finalen.

I semifinalheat två fanns Oskar Eliasson som gjorde sin första internationella tävling. Trots det var han väldigt lugn och fokuserad innan start. Även han fick ett bra startnummer och kunde välja en bra plats på protonen. Oskar gjorde en bra simning, även om de snabbaste killarna var en bit framför och fick en lucka. Väl ute på cyklingen försökte han få till bra samarbete med några cyklister och kunde avsluta med en bra löpning. Tiden räckte tyvärr inte till final, men det var en bra insats för första internationella mästerskapet och med ett år kvar som ungdom.

Efter en vilodag med lite lätt träning och återhämtning var det dags för A- och B finaler. Distansen var 300 meter simning, 8,6 km cykel och 2,4 km löpning. Först ut var B-finalerna och Frida Nöu

. Frida fick en bra start och en okej simning, där hon kom upp i mitten på fältet. Efter en bra växling och cykling var hon med i klungan och finalen avgörs sedan på löpningen. Frida sprang i mål på en 18:e plats.

På eftermiddagen var det A-finaler där Andreas Carlsson var rankad som nummer fem. Det är stor skillnad på killarna som är födda 2000 och de som är ett eller två år yngre. Efter en bra start och stabil simning kom Andreas upp i mitten av fältet. Han kom med i en andraklunga

och växlade ut runt 15:e plats på löpningen. Väl ute på löpningen plockade han många placeringar och sprang i samma hastighet som de som fick medalj. Det slutar med en fin 8:e plats, en tredje bästa löptid och som bästa kille född 2001.

Festivalen avslutades med mixstafett, där alla i laget körde distansen 200 meter simning, 5,7 km cykel och 1,2 km löpning. Sveriges laguppställning var enligt följande: Frida Nöu

på starten, därefter Andreas Carlsson, Amy Whyteoch Oskar Eliasson. Efter två tävlingar, gjorde Frida sin bästa simning och vi var med i övre delen av fältet. Andreas körde sedan en bra andrasträcka och plockade någon placering till. Amy simmade sedan otroligt bra och kommer ikapp några tjejer. När hon växlade över till Oskar så hade vi en 15:e plats, vilken Oskar höll hela vägen in i mål.

Sammanfattningsvis gjorde vi ett bra mästerskap, där tre av fyra har en ny chans nästa år. Våra ungdomar har bra fokus, en tydlig strategi och hanterar tävlingssituationen väldigt bra. Speciellt stolt är jag över att våra aktiva kör med rent spel, att de tackar för bra samarbete och att de har skaffat sig många nya kontakter på den internationella tävlingsarenan. Riktigt bra kört och tack för en fantastisk helg!

Se samtliga resultat här Länk till annan webbplats.

Text: Angela