Svenska Triathlonförbundet

EM och JEM i Kitzbühel 16-18 juni

Till europamästerskapen i Kitzbühel åkte Sverige med två juniorer: Alida Lilljequist och Daniel Nöu. Med på flyget från Sverige var även Vasco Vilaca som bor och tränar i Sverige men tävlar för Portugal.

Junior damer

Den svenska truppen var på plats ett par dagar innan tävlingen och hade gott om tid att förbereda sig. Det blev därför simning i både bassäng och på tävlingsarenan, lite löpning och cykling i den vackra naturen i Kitzbühel. För juniorerna är distansen 750 meter simning, 20 km cykel och avslutningsvis 5 km löpning. Tävlingsbanan var både teknisk och bjöd på många höjdmeter upp och ner i bergen.

Först ut på tävlingsarenan var damjunioren Alida Lilljequist tillsammans med 64 andra tjejer. Med en helt okej simning kom Alida iväg bra i en klunga som kunde samarbeta. De cyklade på bra och klarade sig från några krascher när regnet kom. Den avslutande löpningen gick fort och det är tight mellan varje placering. Alida sprang på bra och slutade på en 49:e plats, vilket är bra lopp för att vara första internationella mästerskapet. Givetvis finns där detaljer att jobba på, där en 5 sekunders snabbare växling efter simningen skulle resultera i en bättre klunga och att få vara med och springa om en placering runt topp 30. Alida gör en bra prestation med ett nytt personligt rekord. Det är hennes första internationella mästerskap och med mer rutin kommer vi säkert se henne på startlinjen i fler mästerskap framöver. Sluttiden blev 1.07.37, där simningen avverkades på 11:01, den krävande cykelbanan på 33:05 och avslutande löpningen (lite lång) på 22:06. Kate Waugh (GBR) vann före Sif Madsen (DEN) och Jessica Fullagar (FRA).

Junior herrar

På lördagen var det herrarnas tur. För juniorerna skulle Daniel Nöu försvara Sveriges färger. Med på startlinjen var även träningskompisen Vasco Vilaca som tävlar för Portugal. Startfältet i denna klass var fullt och i på simningen fanns 75 killar som gjorde allt för att kriga om en placering. Daniel kom iväg bra i starten men hamnade lite fel i uppgången ut vattnet och tappade fem viktiga sekunder, vilka hade varit avgörande för att komma med i tredjeklungan. Väl ute på cyklingen arbetar Daniel i en fjärde klunga som egentligen är lagom stor för att ha möjlighet att plocka in tid. Den framförvarande tredje klungan är dock ännu starkare och lyckas även hämta in både andra och första klungan. Så inför växling till löpning kommer i stort sett 40 killar samtidigt.

Daniel springer riktigt bra och plockar in några placeringar på den avslutande löpningen. I mål är det små marginaler mellan varje placering och i år slutar Daniel på plats 45. En klar utveckling och förbättring sedan förra året. Marginalerna är dock väldigt små och faktum är att de där sista sekunderna på simningen hade resulterat i en avslutande löpning om en placering runt 20-25. Men med mer erfarenhet och egna analyser av tävlingen får våra aktiva mer kunskap och motivation framåt. Att veta vad som krävs är en förutsättning för fortsatt utveckling. Daniels sluttid var 57.38, med en simning på 10.09, cykeltid på 28.40 och avslutande löpning på 17.33. Vann gjorde Vasco Vilaca (POR) före Javier Perez (ESP) och Csongor Lehmann (HUN).

Vasco simmade bra och var med i första klungan som sedan blev en väldigt stor klunga då både andra och tredje klungan kom ikapp. I stort sätt växlade 40 killar ut samtidigt på den avslutande löpning. Fältet splittrades fort och de blev en mindre grupp framme i täten. Vasco låg hela tiden med och vid vändpunkten på sista varvet så accelererade han upp farten. Det avslutade 500 meterna var det ingen som kunde svara eller gå om och Vasco kunde välförtjänt ta hem segern. Ett väldisponerat lopp, där Vasco hela tiden placerade sig rätt.