Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Landslagsuttagningar under juni

Under juni månad sker uttagningar till ungdoms-EM och U23 EM. Kval till Europacupen i Malmö i augusti sker via poäng i Danske Invest Triathlon Series.

Ungdoms-EM, Kupiskis, 12-16 juli

Andreas Carlsson och Frida Nöu är förhandsnominerade i kraft av uppnådda tävlings/testresultat. Utöver det har vi möjlighet att ta ut ytterligare två aktiva. Uttagningen sker efter SM i Uppsala 11 juni.

 

U23 EM, Velence, 5 augusti

Uttagningen sker på SM på Olympisk distans i Uppsala 11 juni.

Europacupen, Malmö, 5 augusti

Liksom i fjol blir det i år möjligt för våra svenska aktiva att kvala in till Europacupen i Malmö via poäng i Danske Invest Triathlon Series. 

I samband med Malmö Triathlon som är den avslutande deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series (DITS), genomförs även en Europacup (EC) i Malmö. Länk till annan webbplats.

De sex första herrarna respektive fyra första damerna i serien efter tre deltävlingar erbjuds en startplats*. Det kan dock bli fler antalet svenska startande i EC än de med DITS-poäng då det är möjligt att kvala in i kraft av ITU-ranking.

För att de bästa i serien inte ska behöva ge upp sina serieambitioner för att köra EC kommer de startande få göra upp om ”sina” poäng i EC-tävlingen. För startande i EC som har DITS-poäng sedan tidigare kommer de högsta poängsummorna (800, 740, 685, 633, 586, 542...) att reserveras. Om en aktiv som tävlar för en svensk klubb och har DITS-poäng tävlar för annat land på EC, delas poängen ut efter inbördes placering. Därefter fortsätter poängutdelningen för bäst placerade i den avslutande serietävlingen (Malmö Triathlon). Det betyder att om det är sex tävlande med DITS-poäng i EC, så får vinnaren i serietävlingen 501 poäng (motsvarande en 7:e plats). Endast personer med DITS-poäng sedan tidigare kan få DITS-poäng i EC.

Deltagare som blir uttagna till EC stryks automatiskt från tävlingsklass DITS (i Malmö).

Eftersom juniorer räknas in i seniorserien i DITS kan alltså även juniorer kvala in till EC genom att vara bland de sex första herrarna respektive fyra damerna på seniorserien. I de fall juniorer med poäng från DITS kör EC tillämpas samma regler för poängutdelning i juniorcupen som för seniorerna. Minimiålder för att delta i EC är 16 år.

Observera att deltagare som varvas i EC kommer att plockas av banan. I sådant fall delas inga DITS-poäng ut till personen i fråga.

Slutlig uttagning till EC görs av Svenska Triathlonförbundets elitkommitté. Ett krav för att bli uttagen är att den aktive har kapacitet att fullfölja tävlingen utan att bli avplockad från banan. 

 

Mer information om landslaget hittar du här:

http://www.svensktriathlon.org/Landslag/Landslag/ Länk till annan webbplats.

 

Har du några frågor är du välkommen att kontakta Angela Fox, sportchef:
angela.fox@svensktriathlon.org | 0708-86 79 19

 

Publicerad: 2017-06-08

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson