Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Malmö Triathlon flyttar in till centrum

Efter fem år i Västra Hamnen flyttar årets upplaga av Malmö Triathlon till Posthusplatsen. – Tävlingen blir än mer central för att erbjuda deltagarna en häftig, mer publikvänlig och lättillgänglig arena, säger Üve Hillep, tävlingsledare.

Tävlingarna äger rum 5 och 6 augusti och den nya mittpunkten för evenemanget är Posthusplatsen vid Malmö Central. Här kommer växlingsområde, start, mål och mässområde att finnas.

– Vinden är en utmaning i Malmö och med flytten hoppas vi bli mindre påverkade av vädret, speciellt på simmomentet. Att simma inne i stan jämfört med i havet innebär en mer skyddad miljö för deltagarna, säger Üve Hillep, tävlingsledare och arrangemangsansvarig på förbundet.


Starten för simningen sker i inre hamnen mellan Hjälmarekajen och Skeppsbron. Därifrån går simbanan utåt med vändning vid gränsen till yttre hamnen. Och vattenkvaliteten då? Jo, den är god. Arrangörerna har gjort flera tester för att säkra att simningen kan genomföras och samtliga visar ”utan anmärkningar”.

Cyklingen sker på breda vägar med utrymme att ta sig fram i fältet. Från tävlingsområdet går banan på avstängda vägar längs Carlsgatan och vidare på Västkustvägen. Den bjuder även på några höjdmeter.

Bansträckningen tilltalar troligtvis fler deltagare då vi erbjuder både fart, lite höjd och en lättare bana rent tekniskt. Vi är övertygade om att detta blir en cykelbana som många kommer att njuta av, säger Üve Hillep. 


Den avslutande löpningen är förlagd på gatorna i nära anslutning till tävlingsområdet, längs Hjälmarekajen och över Universitetsbron. Publiken ges därmed möjlighet att följa löparna och heja på dem hela vägen in i mål.  

På söndagen räknar Malmö Triathlon med att starta runt 1000 tävlanden. För Malmöbon Malin Göransson blir det tredje gången gillt och hon ser fram emot de nya banorna:

– Detta känns spännande! Tidigare år när jag har tävlat har det känts något svåråtkomligt, både för tävlanden och publik, säger hon.

– Simningen i hamnbassängen verkar vara ett klokt val av placering, då många kanske kände sig osäkra och otrygga i det öppna vattnet i Västra Hamnen när det gick stora vågor. Här är det säkert för alla och man kan förhoppningsvis sätta personligt rekord.

 

Malmö Triathlon pågår i två dagar och liksom 2016 inleds tävlingshelgen med en Europacup i sprint. Malmö ETU Sprint Triathlon European Cup lockade förra året ett startfält med Europas främsta triathleter, varav flera senare deltog i OS, samt ett tiotal svenska damer och herrar. På söndagen är det motionärernas tur och de tävlar i distanserna sprint och olympisk, eller stafett som innebär att tre deltagare genomför ett moment var. 

– Vi i tävlingsledningen välkomnar alla - både nyfikna nybörjare och erfarna triathleter till en av Sveriges största triathlontävlingar. På lördagen blir det fullt ös med snabba tjejer och killar från Sverige och övriga Europa, och på söndagen fylls staden av alla duktiga motionärer och masters, säger Üve Hillep.

Malmö Triathlon är en gemensam satsning från Malmö stad, Svenska Triathlonförbundet och de lokala föreningarna Heleneholms IF Tri Team och Malmö Kappsimklubb. Tävlingen är den fjärde och avslutande deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series.

 

Se den nya bansträckningen för simning, cykling och löpning här ›› Länk till annan webbplats.

För mer information, kontakta Üve Hillep, tävlingsledare: 
uve.hillep@svensktriathlon.org, 0768-67 50 78 

Publicerad: 2017-05-04

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i