Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Säsongsdebut för Djärv och Fleetwood i helgen

På söndag inleds årets Europacup och två taggade svenskar är med. Vi har tagit pulsen på Ludwig Fleetwood och Oskar Djärv inför säsongspremiären på Gran Canaria.

Beskriv känslorna inför årets första tävling!

Oskar: 

Hela vintern har det känts som att det är jättelångt till säsongspremiären, men nu är det ju bara dagar kvar! Därför är det med lite panikartade känslor jag tar mig an racet, givetvis blandat med spänning! Och lite nervositet. Hur kommer det kännas att dyka ner i den där tvättmaskinen igen, kommer man drunkna runt bojarna och komma upp med blåtira? Eller kommer man orka hänga med de andra som man vill? Frågorna är många, men jag måste vänta tills på söndag med att få svar. Olidligt spännande. 

Ludwig: Känslorna är bra även om jag ej riktigt vet vart jag står. Jag har tränat bra sedan jag kraschade i januari, bra kontinuitet, volym och kvalité. Samtidigt är det tidigt på säsongen, första racet, alltid svårt att veta hur kroppen ska reagera. Over all är jag laddad att äntligen få börja tävla igen!


Vad är ditt sikte inställt på?

Oskar: 

Jag hoppas att kunna genomföra tävlingen med en bra känsla i kroppen, känna att jag har där att göra, att jag faktiskt kan konkurrera på den här nivån. Jag har gett mig själv några bra formbesked inför tävlingen, i samtliga grenar, så jag hoppas att det ska gå bra. Det vore väldigt skönt att vara en bit upp efter simningen, för att slippa cykla ikapp allt för mycket.. 

Ludwig: Jag vill genomföra ett smart race. Utnyttja min erfarenhet och fokusera på alla detaljer. Även om jag tränat bra känner jag att det fattas lite power, framförallt i vattnet. Jag vet att jag simmar riktigt bra i öppet vatten. Är jag bara smart är det någonting jag kommer kunna utnyttja till min fördel. Placering är svårt att säga, det är ett tufft startfällt. Topp 20, förhoppningsvis bättre.


Hur har du utvecklats sedan förra årets säsong?

Oskar: 

Min kontinuitet i löpningen har varit rätt bra den här vintern, till skillnad från i princip samtliga tidigare vintrar. Så det är kul. Jag vet inte riktigt om jag springer snabbare ännu, men en god kontinuitet bäddar ju för det framöver! Sedan tycker jag att simningen har gått framåt ett litet steg också, här under våren. Har gjort en del pass och tester som jag varit nöjd med! En del av utvecklingen tror jag ligger i att jag sedan nyår fokuserar hundra procent på mitt idrottande. Något jag tycker är väldigt spännande, och det ska bli kul att se hur det går. 

Ludwig: Det får vi se på söndag gissar jag! Just nu ser jag ingen jätteförbättring. Jag tror jag har tagit små steg i alla tre grenar. Främst tror jag att jag kommer klara av ett tvåtimmarsrace betydligt mycket bättre i år än tidigare. Är det så har jag tagit ett enormt kliv då uthålligheten varit en av mina svagheter tidigare.


Ni åker direkt från två veckors läger på Playitas med andra landslagsaktiva.
Hur har det varit?


Oskar: 
Att grunda med två grymma veckor med ett härligt gäng har varit perfekt. Vi tränar bra tillsammans och jag tycker det är väldigt motiverande att träna och bo ihop med många likasinnade. Kul att se unga och sjukt hängivna juniorer som har framtiden för sig, och samtidigt utmanar en ordentligt på vissa pass. Själv har jag tränat på för fullt, bara reglerat träningen på ett bra sätt så att jag ska kunna hitta bra form till tävlingen. Första veckan var väldigt varm här på Playitas, nästan outhärdligt, men jag såg det som bra förberedelse inför Gran Canaria om det skulle bli varmt där. Däremot har andra veckan här varit ganska sval och regnig, men värmeacklimatiseringen kanske sitter kvar ändå

Ludwig: Lägret var riktigt bra. En vältänkt grundplan med utrymme för att göra sina egna saker. Framförallt var det en extremt glad och motiverad grupp atleter som var där. Peppande, positiva och mycket bra träning!


Hur peppar ni varandra inför race?

Oskar: 

Ludwig och jag har kört många tävlingar tillsammans, så vi vet lite hur vi fungerar och vad vi behöver. Skillnaden mellan att tävla nationellt och internationellt är att i Sverige är vi lite mer ärkefiender, medan utomlands är vi lagkamrater.. Så det är lättare att peppa varandra till ett race som detta. Det blir mycket musik och bra peptalks. Sedan har vi ju Gabriel Sandör med oss, som coach! Han lägger ner sin själ i att vi ska vara förberedda och fullt redo när det är dags för race.

Ludwig: 

Hmmm.. Jag försöker uppmuntra och fokusera på allt positivt. Jag kan bli något självisk ibland men för det mesta bara fokusera på de bra sakerna. Som Oskar sa, det är konstigt när man tävlar utomlands; hemma är vi dödsfiender medan vi utomlands vill försöka hjälpa varandra så gott det går. 


Stort lycka till!

Startlista EC Gran Canria
Länk till annan webbplats.

Starten för herrarna går söndag 26 mars kl. 14.30 svensk tid.

För mer info om tävlingen: http://trixperience.com/ Länk till annan webbplats.  

En lista över 2017 års europacuptävlingar finns här. Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2017-03-23

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson