Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Nya tri4funtränare utbildade i Göteborg

I ett varmt och soligt Göteborg utbildades i helgen 12 nya triathlontränare för barn och ungdomar. Deltagare från nio olika föreningar fanns representerade och dagarna innehöll givande diskussioner, svettiga pass och en hel del glada skratt.

Utbildningshelgen som den här gången hölls i Göteborg var späckad med kunskap, energi och triathlonglädje. Deltagarna tog sig an uppgiften med stor entusiasm och tillsammans hade vi många givande diskussioner och en hel del goa skratt.

Det fullspäckade schemat började redan på fredag eftermiddag när många kom direkt från jobbet och skolan. Efter en kort introduktion och ”lärakännavarandra- runda” drog utbildningen igång med en kort presentation av idrottens organisation och Tri4funkonceptet. Därefter serverades det en god middag på hotellrestaurangen och resten av kvällen ägnades åt ledarskap och diskussion.


 

Lördag förmiddag bestod av teori, träningslära och träningsplanering. Efter lunch byttes det snabbt fokus, och cykel och säkerhet stod i centrum. Deltagarna fick diskutera och fundera över ett flertal viktiga frågor som till exempel vad man gör om olyckan är framme. De fick se en demonstration av äggen och hjälmen och vi gick även igenom tekniken kring och reglementet av utväxlingar för barn- och ungdomscyklar. 

Efter en kort fikapaus bytte vi om till helgens första praktiska pass: cykelpraktik. Vem hade kunnat ana hur roligt det är att cykla inne i en gymnastiksal och hur svårt det kan vara att cykla riktigt sakta. Många skratt och aha-uppleveleser blev det.

 

När cyklingen var klar växlade vi snabbt över till simteori och efter middagen tog styrka och lekar över.

 

Söndag morgon började efter en kort samling i hotellfoajén + några minuters bilfärd i Kristinedals simanläggning. Här fick vi praktiskt prova på det vi teoretiskt gått igenom kvällen innan. Fokus låg på crawl och triathlonliknande simövningar.

 

Väl tillbaka på hotellet gick vi igenom de olika stöd och ekonomiska bidrag som föreningar med barn- och ungdomsverksamhet kan ansöka om. Därefter serverades det lunch och efter en kort genomgång av löpteori körde vi helgens kanske svettigaste pass, löppraktik.


Helgen avslutades som sig bör med fika, sammanfattning och reflektion.

Vi vill tacka alla deltagare för en fantastiskt inspirerande helg och vi hoppas att vi ses i triathlonsverige i sommar.


Utbildare under helgen var:
Lindakatarina Ek och Oscar Ek, Svenska Triathlonförbundet


Om tri4funutbildningen

Tri4funutbildningen riktar sig till barn- och ungdomsledare för åldrarna 7-15 år och är en av tre delkurser som man går för att bli certifierad tri4funtränare. Syftet med utbildningen är att ge en bra kunskapsbas och inspiration och tips kring hur man tränar triathlon i unga år.

För att bli certifierad tri4funtränare ska man gå nedanstående kurser i valfri ordning under ett år. De tränare som gått kurserna under året certifieras och lyfts fram på Ledarboosten i december. Då får man också sitt certifieringsbevis och ett särskilt framtaget kit med tränarkläder.

- Plattformen – arrangeras av SISU Idrottsutbildarna
- Grundtränarutbildning 1 (GTU1)
- Tri4fun – arrangeras av Svenska Triathlonförbundet

Klicka här för att läsa mer om våra utbildningar
Länk till annan webbplats.


Nästa tri4funutbildning hålls 6-8 oktober på Bosön i Stockholm. 


Publicerad: 2017-03-15

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson