Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Åsa Lundström 8:a på Ironman-VM på Hawaii

Målet var topp 10 och det fixade hon. Åsa Lundström slutade på en imponerande 8:e plats när VM i Ironman avgjordes natten till söndag. Dessutom slog hon till med pb på löpningen. "När jag korsade mållinjen var det cocktail av känslor" säger Åsa.

Fenomenala Åsa Lundström fortsätter att klättra i resultatlistan på Ironman-VM. 2014 var hon 17:e, 2015 11:e och nu 8:e. Klockan stannade på 09:22:59, nästan 8 minuter snabbare än hennes tid i fjol och 14 minuter snabbare än 2014.

Jagfattade att jag hade chans på topp tio när jag sprungit ca hälften och jag fick rapport om att många börjat smälta ihop. Men man kan inte något för givet när man är så trött och det kommer snabba löpare bakifrån. Var lite osäker på min placering med 15 km kvar, säger Åsa, som sammanfattar loppet såhär:

– Simningen kändes bättre än i fjol, och mer kontrollerad, men fick en dålig start då en SUP-are stannade upp precis framför mig när startskottet gick. Så jag tappade de fötter jag hade för avsikt att hänga på och hade inte chans att jaga ikapp dem. Hörde delfiner ute vid vändpunkten, vilket var sjukt fett men såg dem inte förrän jag kom i mål och låg på massagebordet.

Hade fullt fokus på att "keep my cool" i början på cyklingen, vilket blev - sett i backspegeln- kanske aningen för lugnt ut till Hawi. Å andra sidan hade jag överskott att ligga på 70.3-intensitet hem och kände mig stark och kontrollerande hela vägen. Det bidrog helt klart också till ett PB på löp, och snabbaste mara på Hawaii av någon svensk någonsin. Även på löpningen försökte jag ha is i magen och inte låta mig ryckas med av stämningen på Alii drive och den lätta känslan i benen. Det lönade sig också då jag hade snabbast split av alla damer i EnergyLab.


Vad tänkte när du korsade mållinjen?


– När jag korsade mållinjen var det en cocktail av känslor. Lättnad, glädje, tillfredsställelse och samtidigt lite ledsen att tappa 7:e platsen med 1,5 km kvar,

avslutar Åsa

.

 

Vann gjorde Daniela Ryf från Schweiz på tiden 08:46:46. Hon försvarade därmed sin 

titel från 2015. På herrsidan var tysken Jan Frodenosnabbast på tiden 08:06:30. Även han försvarade därmed sitt guld från året innan. 

Stort grattis Åsa och grattis alla svenskar som tävlade i age group!


Fullständiga resultat Länk till annan webbplats.


Foto: Chredda Jesper Grønnemark

Publicerad: 2016-10-09

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i