Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

World Triathlon Grand Final, Cozumel

VM-seriens avslutning och VM för Senior, U23 och Juniorer avgjordes på ön Cozumel utan för Yucatánhalvön i Mexiko. Förhållandena bjöd på kristallklart 28-gradigt hav, sol och fuktig värme med temperaturer på över 30 grader.

Med andra ord, underbara förhållande för en solsemester men otroligt tuffa förhållande när det kommer till att prestera på en olympisk distans med 1500 meter simning, 40 km cykel och 10 km löpning. Från Sverige hade vi två aktiva på plats, Gabriel Sandör som tävlade i U23 VM och Lisa Nordén som körde avslutningen på VM-serien. I VM för age group tävlade Emelie Gripewall i klassen 30-34 i disciplinerna sprint, olympisk och aquathlon.


U23 VM

Först ut på tävlingsarenan var Gabriel och U23 VM, där starten var planerad till 15.00 lokal tid. Det var extremt varmt och inte ett moln på himlen. Svetten lackade så att det droppade från kroppen trots att man bara stod stilla. Tävlingsledningen tog därför beslutet 1 timma innan start att skjuta fram starten 90 minuter till 16.30 lokal tid.

Som tur var så bodde vi väldigt nära och jag kunde skicka hem Gabriel till hotellrummet med AC. När det var tid för start igen, var det fortfarande otroligt varmt men förhoppningsvis skulle det bli lite svalare till de avslutande 10 km löpning. Gabriel kom iväg bra i starten på simningen och det var lite trångt till första bojen, men sedan fanns det gott om plats. Under tävlingen var det kraftiga strömmar och under första halvan av loppet hölls fältet ganska samlat, för att sedan splittras i två grupper som när de vände tillbaka drogs ut till ett långt led. En lite lång bana och kraftiga strömmar resulterade i att täten simmade sina 1500 meter på över 23 minuter. Gabriel var 1.20 efter och växlade ut först i en tredje klunga.

Väl ute på cyklingen gick tredje gruppen starkt och avståndet minskade 10 till 30 sekunder för varje varv, så efter halva cyklingen hade Gabriel anslutit till första klungan i täten. Här låg han bra med under den resterande delen av cyklingen och försökte förbereda sig på den avslutande löpningen. Problemet för många tävlande var dock att vätskan var slut redan halvvägs in på cyklingen och kampen mot att hålla vätskenivån blev ett faktum.

Löpningen på 10 km var uppdelad på 4 varv och väl där fanns det 7 vätskestationer på varje varv, men tyvärr var det redan för sent och många löpare ramlade ihop eller drabbades av kraftiga kramper. Gabriel kämpade på i två varv men det syntes tydlig att han var helt stum och inte hade någon kraft att springa som han brukar. Halvvägs in på löpningen tog det stopp och tyvärr slutade tävlingen med en DNF i sjukvårdstältet och med en kraftig vätskebrist. För många tävlande slutade tävlingen just här och kanske borde loppet kortats ner till en sprint under dessa förhållanden, då det är omöjligt för de aktiva att hålla en balans mellan vätskeupptag och förlorad vätska.

För Gabriel var det hans första DNF någonsin och det är klart att det är otroligt tråkigt på ett VM. Men det vi tar med oss hem är att vi vet att han har kapacitet att sitta med i första klungan fram till löpningen och kan han då springa som han brukar, så kan det gå riktigt bra. Detta var hans första U23 VM och det återstår tre år till i klassen. Tävlingen vanns av Jorik Van Egdom (NED), Manoel Messias (BRA) tvåa och Bence Bicak (HUN) trea. Såhär sammanfattar Gabriel själv sin insats:

"Really hot at the U23 world championships yesterday! Managed to get in the first pack on the bike after a few laps but the run turned out to be a total disaster in the heat and I made my first ever DNF. Dehydrated and exhausted. I will be back!"


Fullständiga resultat Länk till annan webbplats.


 


Damer elit

Upp ur vattnet var Lisa strax över minuten efter och kom då iväg i toppen på tredje klungan. Första klungan som var sju efter simningen, blev snabbt tre, där Flora Duffy var den som stod för merparten av allt jobb. Andra klungan var en ganska stor grupp som tappade på täten medan Lisas klunga tappade något i förhållande till andra klungan. I denna gruppen fanns endast ett fåtal som hade kapacitet och intresse av av att försöka jaga ikapp andra klungan. Så en bit in i tävlingen blev Lisas taktik att försöka behålla lugnet, ha koll på vätskenivån och spara lite på löparbenen. Väl ute på löpningen var det många som fick problem med kraftig vätskebrist i den fuktiga värmen, men Lisa höll ihop det och kunde gå i mål som 24:a och med en 23:e plats i den totala VM-serien. Såhär skriver Lisa själv på sin Instagram: 

"Not the season or grand final I dreamed of earlier this year. I started as number 23 yesterday – and that's also where my ranking finished as the WTS comes to an end. 
I guess it's an improvement from having been absent for two years but it's still light years from my former self. Well done everyone out there fighting through the tough heat conditions yesterday. "

Flora Duffy lyckades hålla ledningen igenom hela loppet och kunde vinna med en överlägsen seger före Gwen Jorgensen (USA) och Charlotte McShane (AUS). I den totala VM-serien segrade således Flora Duffy (BER) före Gwen Jorgensen (USA) och Ai Ueda (JPN).

I herrarnas race vann Henri Schoeman från Sydafrika. Totalvinnare i serien blev spanjoren Mario Mola.

Fullständiga resultat damer
Länk till annan webbplats.

Fullständiga resultat herrar

Länk till annan webbplats.

Foto: Delly Carr & Janos M. Schmidt/ITU Media

Publicerad: 2016-09-19

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i