Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Shahrzad 7:a i den paralympiska debuten

Efter ett intensivt år med kometkarriär, och efter att Ryssland blivit uteslutna ur spelen så lyckades Shahrzad Kiavash kvala in till Paralympics. Shahrzad gjorde en fantastisk prestation och slutade som sjua i klassen PT2.

På tävlingarna i Rio var triathlon för första gången med i det paralympiska programmet. Distansen var en sprint med sträckorna 750 meter simning, 20 km cykel och 5 km löpning.  

Det var mycket publik längs Copacabanas strand och många svenskar som hade samlats för att heja. När speakern presenterafr de aktiva "From Sweden, Shahrzad Kiavash” blev det ett stort jubel från hejarklacken. Därefter transporterades de aktiva ut till en startponton ute i havet, där en tuff simbana med höga vågor väntade de aktiva. För Shahrzad var detta den största utmaningen, men efter att ha provsimmat banan vid ett flertal tillfällen så infann sig lugnet. Simningen gick bra men det var en bit upp till toppen.

Hon var snabbt upp ur vattnet med hjälp av två handlers, på med proteser nere vid stranden och snabbt upp till växlingsområdet, där cykeln väntade. Där började jakten på att ta in tid och kunna plocka någon placering och efter halva cyklingen så var hon ikapp framförvarande spanjorska och kunde gå förbi. En ny växling med byte till ”löparben” och när hon hör sitt namn sträcker hon upp båda händerna i luften och fortsätter samtidigt att springa. En stark avslutande löpning ger Shahrzard endast 14 sekunder fram till framförvarande japanska, Yukako Hata. Kiavash sprang i mål på en sjunde plats, på tiden 1.33.45 och gör en fantastisk prestation, ett år efter att hon gjorde sitt allra första triathlon i Stockholm. Det finns mycket tid att vinna på växlingarna med bättre utrustning och träning. Nu kan resan mot Tokyo börja och med fyra års erfarenhet kan det gå hur bra som helst. Mycket bra kört av Shahrzard och det ska bli kul att följa fortsättningen!

Såhär sammanfattar Shahrzad själv sin insats:

"Seventh best PT2 paratriathlete in the world! Wohooo! Such an honor to be present when paratriathlon had it's debut in the Paralympic Games. This is just the beginning, there is so much more potential in this body..."

Fullständiga resultat

Länk till annan webbplats.


Länk till annan webbplats.

Foto: Pär Anth

Publicerad: 2016-09-15

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i