Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Kylan och USA dominerade i Edmonton

Näst sista deltävlingen i World Triathlon Serien avgjordes i Edmonton, Canada 4/9. Tävlingen var en sprint, med 750 meter simning, 20 km cykel och 5 km löpning. Väderförhållandena var ganska tuffa med kallt vatten och endast 8-9 grader i luften.

Många av de aktiva försökte ta på sig något under tävlingsdräkten och bäst klädd var kanske Summer Cook från USA som hade långa tights och långärmad tight tröja. Damerna startade kl 12 lokal tid och på startlinjen var de 45 tjejer som gav sig iväg. Nästan hela startfältet från OS var med och även Lisa Nordén från Sverige fanns på plats.

Lisa Nordén (nr 16, 2:a vänster i bild) m.fl fick problem i det kyliga vädret.
Foto: Wagner Araujo/IYU

Snabbast på simningen var Jessica Learmonth (GBR), Flora Duffy (BER) och Summer Cook (USA) som simmade sina 750 meter på 9 minuter. Med ut på cyklingen blev det en första klunga på nio tjejer som bestod av Jessica Learmonth (GBR), Flora Duffy (BER) och Summer Cook (USA), Sarah True (USA), Katie Zaferes (USA), Lucy Hall (GBR), Mari Rabie (RSA), Katie Zaferes (USA) och Carolina Routier (ESP) som jobbade på bra. Bakom jagade en stor klunga med nästan hela startfältet, där även Lisa satt med och bidrog en hel del för att plocka in luckan fram till täten. Avståndet minskade till en början, men de två sista varven ökade avståndet. I första klungan var det Cook som hade det tuffast att hänga med och så fort det blev ett tekniskt parti så tappade hon klungan. Ut på löpningen så var det Kristen Kasper (USA) som drog upp farten tillsammans med Sarah True (USA) och Flora Duffy (BER). In på sista varvet såg prispallen given ut efter att True fått en lucka före Duffy och Cook. Men Summer Cook avslutade ruskigt starkt och kunde gå upp i ledning och ta hem sin första seger, före tvåan Sarah True och trean Katie Zaferes. Trippelt USA på pallen alltså. Flora Duffy (BER) slutade 4:a och behåller där med totalledningen i VM-serien inför sista deltävlingen i Cozumel.

USA-dominans på prispallen. Foto: Wagner Araujo/ITU

Flera stora namn tvingades bryta på grund av kylan och även Lisa Nordén hade stora problem vid växlingarna, där det blev problem med att få på eller av skor och knäppa hjälmen med kalla fingrar som är ur funktion. Lisa kämpade på och kunde som tur var gå i mål och få med sig viktiga seriepoäng, men slutade på en 31:e plats. Att tävla under dagens förhållande är inte speciellt kul, men som Lisa uttrycker sig, så är det bara att glömma och gå vidare. Sista deltävlingen i WTS serien och VM går i Cozumel, Mexico, den 17 September!

Publicerad: 2016-09-05

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i