Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Starka svenskinsatser på Europacupen i Tönsberg

Direkt efter Europacupen i Malmö åkte några av svenskarna vidare till norska Tönsberg. Svenskarna gjorde bra ifrån sig och allra bäst gick det för Amanda Bohlin som kom 4:a och Gabriel Sandör som kom 7:a.

Europacupen i Tønsberg som var planerad till en sprint med 750 meter simning, 20 km cykel och 5 km löpning blev ersatt med ett duathlon. Anledningen till detta var att det hade kommit extremt mycket regn dagarna innan tävlingen och att proverna på vattenkvalitén var långt över vad som är godkänt för att få genomföra en tävling. Tävlingsdistansen blev istället ett duathlon på 4,8 km löpning, 20 km cykel och 2,4 km löpning. Både löpningen och cyklingen bestod av en mycket teknisk och kuperad bana. Från Sverige hade vi ett landslag som bestod av sju aktiva, två damer och fem herrar: Mikaela Persson, Gabriel Sandör, Amanda Bohlin, Ludwig Fleetwood, Oskar Djärv, Axel Ek och Joel Vikner.

Först ut på startlinjen var Amanda Bohlin och Mikaela Persson. För Mikaela var det hennes första duathlon och en ny erfarenhet. Starten gick och farten var riktigt hög redan på första varvet. Mikaela inledde med en smart löpning i sin egen fart och kunde sedan cykla starkt och avsluta med en riktigt bra löpning där hon plockade flera placeringar. Amanda låg i tätklungan under hela loppet och var en av dem som stod för dragjobbet på cyklingen. Väl ute på sista löpningen var hon med och hade en pallplats ända till sista vändpunkten, då Yuliya Yelistrativa, Ekaterina Matiukh och Valentina Zapatrina drog upp farten ända in mot mål. Ett starkt lopp där Amanda slutade som fyra endast 22 sekunder från guldet och Mikaela som 21:a. Damernas lopp vanns av Yuliya Yelistrativa från Ukraina medan Rysslands Ekaterina Matiukh blev tvåa och Valentina Zapatrina blev trea.


För killarna blev det start i växlingsområdet och ett något kortare första varv eftersom det var så många startande. Full fart från start, där både Ludwig och Gabriel hängde på redan från början. Strax bakom kom Oskar som sprang på bra och som enkelt kom ikapp första klungan på cyklingen. Joel gjorde en kanoncykling, med andra snabbaste tiden av alla och även han kom ikapp första klungan. Med fyra svenskar i första klungan hade vi nu goda möjligheter till ett lagsamarbete för att skapa bästa möjliga förutsättningar för Gabriel på slutet. Trots att både Ludwig och Oskar stod för större delen av dragjobbet i första klungan avslutar de starkt med en bra löpning. Killarna är med i täten hela vägen in mot mål, där Gabriel slutar som sjua, endast 12 sekunder från tredjeplatsen. Ludwig slutar som 13:e, Oskar som 18:e och Joel som 35:a. Axel Ek gör ett bra lopp, med en bra löpning och en mycket stark cykling, där han slutar på en 45:e plats av 67 startande. På herrsidan gick förstaplatsen till Joel Tobin White (AUS), andraplatsen till Declan Wilson (AUS) och tredjeplatsen till Danmarks Anders Lund Hansen. 


Det är kul att vi har ett landslag på kortdistans som kan samarbeta taktiskt som ett lag och de aktiva har en väldigt bra sammanhållning. Deras attityd och inställning är bra och de hanterar förändringen i att det blir en duathlon istället för triathlon väldigt väl. Bra kört och grattis till alla fina resultat!

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2016-08-16

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson