Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Lisa Nordén: Det har klickat den senaste tiden

De franska alperna, där Lisa Nordén spenderat större delen av sommaren, är hennes bas i några dagar till. Sedan bär det av till Rio och det tredje raka OS:et för vår svenska triathlonstjärna.

Sedan det blev klart med OS-biljetten i slutet på maj har Lisa befunnit sig på höghöjdsläger i franska Morzine. Målet har varit solklart och satt på en. enda. sak. Att vara i absolut toppform på ett visst datum i augusti. 

Och nu närmar sig det där datumet. Den 20 augusti gäller det, då står Lisa på startlinjen på Copacabana ihop med 54 andra starka idrottare.

Flyget till Rio går på måndag och fram tills dess är det fokus på att slipa på detaljerna och ta hand om kroppen. Vi ringde upp Lisa för att prata om formen och känslan inför hennes tredje start i de olympiska spelen.

...

Hej Lisa, hur mår du?

– Jag mår väldigt bra. Det är en lagom balans mellan hårda & bra pass och återhämtning. Träningen är hårdare och går i högre fart nu när det närmar sig och de senaste veckorna känns det som att det har klickat. Vi finputsar på detaljer.

Hur känns det mentalt, är du lugn eller nervös?

Det känns spännande. För några veckor sedan hade jag en lite stressande känsla av att tiden rinner iväg men nu när passen går bättre och bättre och jag springer snabbare och snabbare så börjar det bli lite pirrigt. Man blir nyfiken på vilka tider som faktiskt finns i kroppen. 

 

Det har ju gått både lite upp och ner den senaste tiden. En 29:e plats på WTS Hamburg och sedan en andraplats i Bundesliga. Vad tänker du om din kapacitet nu?

– Jag kom direkt till Hamburg från lägret och det är inte helt optimalt. Kände mig tung och inte så lätt i steget. Bundesliga kort därefter var helt annat. Då hade jag fått genomköraren i Hamburg innan, vilket är bra. Kroppen fattade direkt vad som var på gång. Det var skönt att få till en tävling där allt funkade. Så självförtroendet bli bättre och bättre. För varje vecka som har gått  känns det lite lättare. Vi har kört hårda specifika pass, pass som gjort att jag känner mig redo.


Du var ju på plats i Rio förra året och spanade in banan. Hur passar den dig?

– Det är en väldigt speciell bana. Jag har aldrig sett en så tuff cykelbana. Så det kommer inte att bli en löptävling... Det är hård cykling i fyra mil och uppemot 18 % lutning på något ställe, vilket är svårt att hitta ens här i Alperna, skrattar Lisa. Det kan alltså komma att avgöras på cykeln, vilket är ovanligt. 

Det här är ju ditt tredje OS. Hur är känslan inför Rio jämfört med Peking och London?

Peking var nytt och spännande och 2008 var lite av ett genombrottsår för mig, så jag hade ganska höga förväntningar inför den tävlingen. Inför London var det lite tvärtom. Jag hade några år med skador bakom mig och gick in i tävlingen som en dark horse, vilket gjorde att jag hade en ganska avslappnad inställning. Och det gick ju bra.

Nu är jag rutinerad och kan proceduren men det är å andra sidan ett helt annat startfält nu så det är lite som att börja på ett blankt papper ändå.

Själva tävlingsdagen, hur ser den ut?

Det blir en ganska tidig morgon eftersom loppet går klockan 11 lokal tid. Jag går upp, dricker kaffe och tar en lugn morgonjogg, kör lite stretching och några lätta övningar med Bjørn (Lisas fysio, reds. anm) så att kroppen är med. Sedan blir det frukost ca fyra timmar innan race, och avfärd från OS-byn tre timmar innan start.

 

Kommer du att ha tid att titta på någon annan idrott?

– Innan tävlingen blir det inget, då är det full fokus på träningspassen, möte, press och att vila. Det är viktigt att kunna hitta lugn och ro. Men dagen efter, som är den sista på OS, ska jag 

försöka hinna med att njuta lite. Äta något gott och träffa vänner och familj.

Till sist, kommer du att ha några nära och kära på plats (förutom alla svenskar på läktarna)?

Ja, mamma och pappa kommer att sitta på läktaren – som vanligt under OS. Calle (Lisas pojkvän, reds. anm.) följer loppet från Stockholm. 

...

Ett varmt och stort LYCKA TILL på OS Lisa! 

Och till oss här hemma hälsar Lisa det här:Läs mer om OS och triathlontävlingarna på vår OS-sida. Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2016-08-11

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i