Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Utmanande förhållanden och starka insatser när Malmö Triathlon avgjordes för femte året

Två dagars triathlonfeber i Malmö är över för i år. Under söndagen kämpade triathleter i motionsklass och tävlingsklass, unga som gamla, sida vid sida. Samtidigt avgjordes den fjärde och sista deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series.

Blåsten och de höga vågorna bjöd på tufft motstånd och årets Malmö Triathlon blev en rejäl utmaning för de drygt 800 deltagarna. Simningen fick kortas i samtliga klasser av säkerhetsskäl. I elitklassracen som avslutade dagen segrade Malin Cederberg och Albin Andersson.

Men först ut på söndagsmorgonen var Motion Sprint. Vinnarna i klassen herr respektive dam blev Gustav Aspegren och Lea Duschampt. I Olympisk motion blev föga förvånande Fredrik Bäckson (Umara Sport) överlägsen vinnare i herrklassen. I damklassen var Karen Ayse Salih (Näset Triathlonklubb) snabbast. 

81-årige George Valvis från Staffanstorp och klubben Triathlon Syd fanns på plats för att för fjärde året köra den olympiska distansen som ensam i sin åldersgrupp. Likaså 13-åriga Mathilda Leidersdorff från Team Trelleborg Triathlon, som gjorde sin andra tävling någonsin i motion sprint. Båda har redan bestämt sig: de ska vara med nästa år igen! Inget snack om saken.

Mathilda Leidersdorff
George ValvisAndreas Carlsson (Väsby SS Triathlon) och Frida Nöu (Fredrikshof CK) tog förstaplatserna i ungdomsklassen. Tvåa och trea bland tjejerna blev Clara Falkenek (Motala Triathlon Club) och Elenor Glans Lilja (SK Ran). På killsidan tog Hampus Brunander (Väsby SS Triathlon) andraplatsen och Elias Rapp (Västerås SS) tredjeplatsen. 


Andreas CarlssonI juniorklassen vann Alida Lilljeqvist (Kinds Go Green CK) framför Ida Österman (SPIF) och Nikola Boron (IK Vinco). Topp tre juniorkillar blev Albin Andersson (Kalmar RC Triathlon), Eric Johansson (Twin Peaks Triathlonklubb) och Theodor Moon (IK Hakarpspojkarna).I master fick vi som vanligt se många starka fajter. Damsegrare i de olika åldersklasserna blev:

Marie Sandberg 35-39, Nina Gilljam 40-44 , Pernilla Johnson 45-49, Marie Ekman 50-54 och Marie Nehlin 55-59. 

Vinnande mastersherrar blev: Henrik Jansson 35-39, Pierre Schmidt 40-44, Anders Brunander 45-49, Rolf Wikman 50-54, Per Vikner 55-59, Bengt Nilsson 60-64, Mats Claesson 65-69 samt George Valvis 80+.

I elitklassen var Malin Cederberg (Team LeWa Sport) och junioren Albin Andersson först över mållinjen. Malin var tvåa upp ur vattnet efter Ida Österman men gick om på cyklingen och skaffade sig en rejäl lucka bakåt, en lucka som hon sedan utökade under löpningen. Det blev sedan en ren defilering mot mål, och en stark comeback för Malin som dragits med skadeproblem under året.

Känslan när jag korsade mållinjen var bara ren glädje. Planen var att bryta loppet på löpningen för jag har fortfarande problem med skador men jag fick till en riktigt bra cykling vilket gjorde att jag fick en lucka på över tre minuter ut på löpningen, säger Malin och fortsätter:

- Jag tänkte att jag skulle springa ett varv men då jag fortfarande hade en stor lucka bakåt så klarade inte mitt psyke att gå av banan så jag fortsatte. Efter två varv börjar smärtan komma men då hade jag gett mig tusan på att jag skulle fixa det hela vägen. Så jag får ta den smällen nu i efterhand. Det var nog inte förens jag sprang ut på sista varvet som jag förstod att jag skulle ta mig i mål. Haltandes, gående eller krypandes visste jag inte, bara att jag skulle ta mig i mål. Och när jag gjorde det först av alla och stående på benen var lyckan total.

För Albin Andersson var det också ett tufft race. På vändpunkten vid Turning Torso gick han omkull på cykeln men trots det gick det alltså vägen. 

Det var ett

roligt lopp! När jag insåg att jag skulle vinna var jag jätteglad och försökte få med mig publiken på sista varvet, säger Albin. 

Jag hade en bra känsla under simningen och kom in i en bra rytm, var 3:e man upp ur vattnet. Cyklingen kändes bra fram tills att jag gick omkull och jag fick jobba hårt för att komma ikapp. Inför växlingen var jag ikapp första klungan och med bra ut på löpningen. Löpning flöt på riktigt bra och det vara bara att hålla ett bra högt tempo in i mål! säger Albin, som därmed tog hem sin första seger i seniorlopp.

 

Tvåa och trea i damernas lopp blev Alida Lilljeqvist och Sadik Diane-Perle (Stockholm City Triathlon). I herrloppet kom Eric Johansson (Twin Peaks Triathlonklubb) tvåa och Aron Wohlström från Malmöklubben SK Ran trea. 


Malin Cederberg strax framför Ida Österman.


Sittandes: Albin Andersson, liggandes: Eric Johansson, springandes: Aron Wohlström.

Ett stort och varmt GRATTIS till alla pristagare och till alla startande för starka insatser under helgen. 

Och ett lika varmt TACK till alla som varit med och på ett eller annat sätt möjliggjort och arbetat med tävlingen: tävlingsledning, funktionärer, partners, publik, arrangörsklubbarna, samarbetspartners, polisen, räddningsteam samt Malmö stad och Event in Skåne.

Malmö Triathlon var den fjärde och sista deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series och därmed avgjordes även totalserien här. Vi återkommer med slutställningen för samtliga klasser inom kort. 

Fler fantastiska bilder, tagna av Jens Rydén, finns längre ner på sidan och på tävlingens facebooksida Länk till annan webbplats.. För filmklipp, kolla in tävlingens instagram: @malmo_triathlon

Resultat

Motion Sprint & Olympisk Länk till annan webbplats.

Motion Stafett Länk till annan webbplats.

Tävlingsklass Ungdom Länk till annan webbplats.

Tävlingsklass Junior Länk till annan webbplats.

Tävlingsklass Senior & Master Länk till annan webbplats.

 

Resultat från lördagens Europacup:

 

Damer Länk till annan webbplats.

Herrar

Länk till annan webbplats.
Här kan du läsa mer om Europacupen Länk till annan webbplats.


Malmö Triathlon i media

Media rapporterade flitigt om tävlingarna. Här är några pressklipp:

http://lokaltidningen.se/utmaning-for-motionarerna-–-os-genrep-for-eliten-/20160808/artikler/160809807/1465

Länk till annan webbplats.

http://www.skd.se/2016/08/05/europeiska-triatleter-tavlar-i-vasta-hamnen/ Länk till annan webbplats.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/pa-med-badmossan-och-ta-fram-cykeln-nu-ar-det-dags Länk till annan webbplats.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6490195 Länk till annan webbplats.

http://www.sydsvenskan.se/2016-08-07/triatler-kampade-mot-radslor-och-aldrande-i-vastra-hamnen Länk till annan webbplats.

http://malmo.lokaltidningen.se/europeiska-eliten-inom-triathlon-gor-upp-i-sverige-/20160728/artikler/160729857 Länk till annan webbplats.

http://www.sydsvenskan.se/2016-08-05/hur-kanns-det-att-debutera-i-landslaget Länk till annan webbplats.

http://lokaltidningen.se/malin-overvann-sin-radsla-for-oppet-vatten-/20160805/artikler/160809866/1465 Länk till annan webbplats.

http://www.skd.se/2016/08/06/fran-malmo-till-os-i-rio/ Länk till annan webbplats.

  

 
Foto: Jens Rydén

Publicerad: 2016-08-07

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i