Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Tävlingsrapport Laponia Triathlon 67°N

Den 16 juli genomfördes den första upplagan av Laponia Triathlon, en tävling i midnattssol och klar fjälluft. Och såhär gick det:

31 tävlande stod på startlinjen vid midnatt inför starten av Laponia Triathlons premiärår. Vassara träsk låg spegelblank och vädret var klart med ca 14 grader i luften och 18 grader i vattnet. Midnattssolen lyste på Dundret och ett tiotal kajaker och båtar låg uppradade för att följa simmarna under de två varven.

Först upp ur vattnet för varvning efter första simvarvet var Anna Persdotter-Tramontana tätt följd av Olivier Grard. Under andra varvet kunde Olivier dra ifrån lite och upp till T1 var han 34 s före Anna och 3 min före John Humble och Magnus Karlsson som var 2:a och 3:a i herrklassen. Anna var i sin tur 10 min före Petra Ödman som var 2:a upp ur vattnet i damklasen.


Triathlonsporten är ny för de flesta i Gällivare och det var många nyfikna åskådare som stöttade deltagarna under simningen. Midnattssolen gjorde att det trots den nattliga tidpunkten, i det närmaste var ljust som på dagen.

Växlingstiderna varierade mycket beroende på att några prioriterade varma kläder då temperaturen under natten sjönk ner kring 10 grader. Det var väldigt varierande hur mycket kläder deltagarna valde att ha på sig under cyklingen.

John Humble övertog snabbt ledningen i loppet under cyklingen där han närmast skuggades av Magnus Karlsson. Bakifrån närmade sig Odd Larsson och Daniel Dyrander som under cyklingen avancerade från 21:a till 4:e plats. Ut från T2 hade John en ledning på 4.5 minuter före Odd. Magnus och Daniel låg 10 respektive 26 min bakom John.

Sara Elfving var i ledning på damsidan redan vid 40 km och följdes närmast av Ebba Sigfridson. Avståndet dem emellan pendlade mellan 1-6 minuter under cyklingen och in i T2 var Sara ca 2 min före Ebba. Ytterligare ca 8 min bakom låg Sofie Lantto på tredje plats och Karin Stenberg på fjärde 17 min bakom Sofie.

Förhållandena under cyklingen var bra. Något kallt men uppehåll, midnattssol och svag vind.


På löpningen öppnade John starkt och hade vid 12 km utökat till 7 min ledning före Odd. Men sedan började Odd sakta men säkert tugga sig ikapp och efter 27 km var han i ledning. John gav sig dock inte utan höll sig nära Odd ända in i mål dit Odd nådde först på tiden 9.44.55 före John på 9.48.12. Trea blev Magnus Karlsson på 10.03.40 och fyra Daniel Dyrander som höll ihop löpningen bra efter sin forcering under cyklingen.

Ebba Sigfridson öppnade hårt på löpningen medan Sara hade problem så vid 12 km hade Ebba sprungit förbi och ryckt till sig en ledning på 6 min. Vid 25 km hade även Sofie passerat Sara men bakåt till Karin på fjärde plats var avståndet ännu betryggande. Karin sprang dock allt starkare och vid 37 km var hon bara 4 min bakom Sara och Sofie som låg i stort sett lika på 2-3 plats. Ebba var ohotad i ledning och vann loppet på 11.35.55 (i sin första triathlontävling! http://www.vf.se/sport/vann-i-sin-forsta-tavling Länk till annan webbplats.). Om platserna 2-4 var det stenhård kamp under loppets slutfas och till slut knep Sara Elfving andraplatsen med 11.56.12 före Sofie Lantto på 11.57.15 men Karin Stenberg var till slut bara 2 min bakom på fjärde plats.


Som helhet var det genomgående starka prestationer och ingen behövde använda mer än 14 timmar för att ta sig i mål. Detta trots att banan är förhållandevis kuperad både under cyklingen och löpningen.

Dagen efter loppet ordnades en brunch för deltagare, anhöriga och funktionärer. I samband med brunchen hölls prisutdelning med både prestationspriser och generösa utlottningspriser.

Laponia Triathlon 67°N arrangeras av Gällivare Endurance Club som tackar alla deltagare, anhöriga, funktionärer och sponsorer som gjort vår premiär möjlig. Vi samlar nu kraft, inspiration och erfarenheter inför 2017 års lopp som kommer gå lördag 8:e juli. Det är en stor utmaning att arrangera ett lopp över långdistans med start och mål på olika platser. Vi har speciella utmaningar så som bristande mobiltäckning, smala vägar och nyckfulla väderförhållanden till fjälls. Men vi drar lärdom av all nyttig återkoppling och stärks av alla positiva kommentarer så till nästa år kommer vi ha ett ännu vassare arrangemang.

Välkommen till Gällivare!

Robert Johansson, tävlingsledare
Foto: Hans Berggren

Vill du också ha ett referat från din tävling publicerat på svensktriathlon.org? Skicka in en rapport och några fina bilder senast två veckor efter att din tävling ägt rum till: therese.oskarsson@svensktriathlon.org

Publicerad: 2016-08-02

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i