Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Het triathlonfest för elit och motionärer i Umeå

I helgen bjöd Umeå på en härlig triathlonfest då den tredje deltävlingen i DITS gick av stapeln. Vädrets makter gjorde verkligen vad de kunde för att ge tävlingen en solig och varm inramning. Seniorklassen vanns av Annie Thorén och Gabriel Sandör.

Under lördagen avgjordes SM/RM i olympisk distans för tävlingsklasserna Junior, Senior och Master. Ungdomsklassen Under söndagen fanns både olympisk motion och olympisk sprint motion på programmet. Umeå bjöd som vanligt på soligt och varmt väder för de totalt över 250 deltagare som deltog i arrangemanget. Växlingsområdet var i dubbel bemärkelse en kokande gryta av deltagare mitt mellan Hamnmagasinet och Kulturväven nere vid kajen där temperaturen var dryga 25 grader. Solen och värmen bidrog till en fin inramning av evenemanget men ställde också prov på deltagarna på de längre distanserna. Vattentemperaturen steg snabbt dagarna innan tävling från 17,5 grader till 20,5 vilket gjorde att seniorer och juniorer simmade utan våtdräkt.

I ungdomsklassen segrade på tjejsidan Frida Nöu, Fredrikshof IF CK, 14 sekunder före Amy White, Umeå Simsällskap. Andreas Carlsson, Väsby SS Triathlon, vann motsvarande pojkklass med 1min och 40 sekunder före klubbkamraten Hampus Brunander.

Frida Nöu, Amy White och Clara Falkenek, Motala Triathlon Club. 

Andreas Carlsson, Hampus Brunander och Elias Rapp, Västerås Simsällskap.


Bland juniortjejerna var Ida Österman, Stockholmspolisens IF Triathlonförening drygt två minuter före Alida Lilljeqvist, Kinds Go Green CK. Albin Andersson, Kalmar RC Triathlon hade samma segermarginal bland killarna där Eric Johansson, TwinPeaks Triathlon Club knep silvret.

Ida Österman och Alida Lilljeqvist.

Albin Andersson, Eric Johansson och Johan Forsman, Simklubben Elfsborg.


Segerstriden bland damseniorerna stod som väntat mellan Annie Thorén, Motala Triathlon Club och Mikaela Persson, Terrible Tuesday Triathlon Club, där Annie för dagen var den snabbaste och kunde avgöra tävlingen på löpdelen. Trea var Mona Hallberg, Set Sail IF, 52 sekunder från andraplatsen. Bland herrseniorerna var Gabriel Sandör, IK NocOut.se, vassast för dagen och vann med 38 sekunder före Ludwig Fleetwood, IF 30k.se och Joel Vikner, Västerås SS.

För seniorerna var tävlingen även avgörande för vilka som ska få representera Sverige i Europacupen i Malmö den 6 augusti. Läs mer här. Länk till annan webbplats.

Annie Thorén, Mikaela Persson och Mona Hallberg.

Gabriel Sandör, Ludwig Fleetwood och Joel Vikner.


Umeå Triathlon har fått idel positiva kommentarer såväl från både publik och deltagare vilket glädjer oss arrangörer. Björn Tunemalm, tävlingsledare från Stöcke TS Järnet sammanfattar helgens tävlingar såhär:

Vi är mycket nöjda med helgens tävlingar som flutit på jättebra. Positivt är också att vi fått mycket beröm från flera håll för såväl arrangemanget i stort som för tävlingsbanorna. Resultatmässigt bjöd helgen på många spännande uppgörelser där flera lopp inte avgjordes förrän på slutet, vilket ger en extra krydda till tävlingarna.

Att tävlingarna uppskattats av deltagarna bekräftas av följande citat från senioreliten.

Annie Thorén: "Man märker att Umeå är med. Som tävlande ser man det så tydligt också, det var triathleter som hade arrangerat den här tävlingen. Här kändes det som att de tänkte på säkerheten vilket var väldigt bra."

Oskar Djärv: "Umeå i våra hjärtan Tänk att det alltid är så härligt att åka hit. Grymt sällskap. Full av glädje. Och sedan var det ju SM över olympisk distans också. Älven var varm, så det blev utan våtdräkt."

Den 6-7 augusti avgörs den fjärde deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series i Malmö.

Sista anmälningsdag för tävlingsklasserna (ej Europacupen) är den 28 juli.

(ingen efteranmälan). Vill du vara med? Anmäl dig nu på direkten. Länk till annan webbplats.

Tävlingsledningen, förbundsrepresentanter, arrangörsföreningarna Stöcke TS Järnet och Umeå SS, funktionärer, samarbetspartners och sponsorer tackar och tackas för årets upplaga av Umeå Triathlon.

Resultat

Lördag 23/7

Tävlingsklass Junior (JSM) Länk till annan webbplats.

Tävlingsklass Senior (SM) & Master (RM) Länk till annan webbplats.

Tävlingsklass Ungdom

Länk till annan webbplats.

Söndag 24/7Motion Olympisk och Sprint Länk till annan webbplats.

Motion Stafett Olympisk och Sprint Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.

Mer rapportering från Umeå Triathlon

TV-inslag från motionstävlingen:
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/triathlon-sm-i-hogsommarvarmen Länk till annan webbplats.


Bildspel:
http://www.vk.se/1774934/bildspel-triathlon-festen-i-umea Länk till annan webbplats.


Radiointervju med tävlingsledare Björn Tunemalm och kommunikatör Marlene Hedelin. Lyssna ca 2,16 min in i programmet:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/754877?programid=4181 Länk till annan webbplats.

 

Fler bilder finns på tävlingens facebooksida. Länk till annan webbplats.

Kolla även in @umeatriathlon på Instagram.

 


Foto: Peter Steggo.

Fler bilder hittar du på tävlingens facebooksida. Länk till annan webbplats. 

Publicerad: 2016-07-25

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson