Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Åsa Lundström silvermedaljör på Sveriges första Ironman70.3 i Jönköping

Bara en vecka efter vinsten i Vansbro var Åsa tillbaka på hemmaplan i Jönköping och tog silver på Ironman70.3. "Jag är nöjd med min prestation" säger Åsa.

1800 startande fanns på plats i Jönköping när Sveriges första Ironman70.3 arrangerades i Jönköping i söndags. Den inledande simningen skedde i publikvänliga Munksjön och den böljande cykelbanan gick norrut mot Huskvarna och de idylliska omgivningar kring Bunn och Skärstad. Löpningen bestod av två och ett halvt varv i centrala Jönköping, där t

usentals åskådare fanns på plats för heja fram sina hjältar. Det är ingen umnderdrift att säga att Jönköping var Ironman under de här dagarna.  

Åsa Lundström, var den svensk som lyckades bäst. Med ett färskt SM-guld på samma distans från Vansbro gjorde hon ett starkt race och tog andraplatsen i damernas proffsklass. En fantastisk prestation som hon med några dagars distans beskriver såhär: 

– Jag visste ju inte helt vad jag kunde förvänta av mig själv eftersom det var första gången jag körde två "halvor" med en veckas mellanrum. Med det sagt så är jag nöjd med min prestation. Jag låg ensam hela simningen, och tro det eller ej, men jag hade lite problem med navigeringen då jag tog sikte på fel linje av navigeringsbojar för roddarna, säger Åsa. 

– Jag kände mig mer samlad och kontrollerad under cyklingen i Jönköping än vad jag gjorde i Vansbro, och jag tog in både tid och placeringar och växlade som nr 3. Jag fumlade otroligt mycket i bägge växlingarna så de är underkända med stort U. Jag låg som stabil nr 3 första halvan av halvmaran, ca 3:00-2.40 efter nr 2. Sedan började jag stadigt ta in tid, och vid km 19 passerade jag 2:an och kunde gå i mål ca 20 sek före henne, ca 5 min efter Jodie Swallow.

Vad är du mest nöjd med?
Jag sprang inte särskilt snabbt, men kontrollerat och stabila splittar, och ändå bättre än jag hade förväntat den här dagen. Det jag är mest nöjd med är antagligen min stabila insats i alla tre discipliner, där jag hade jämna splittar utan större dippar, avslutar Åsa.

Julia Montgomery var näst bästa svenska med en stark femteplats. Jessica Åhlund kom 7:a. Guldet tog som sagt Jodie Swallow och bronset gick till Kimberley Morrison, båda från Storbritannien. Två svenska age group-tjejer var också bland topp 10 totalt: Mirella Carlsson 7:a (AG 40-44) och Malin Alzén 10:a (AG 35-39).

I herrtävlingen blev det tyskt guld genom Andreas Dreitz, silver till Frederik Van Lierde (BEL) och brons till James Cunnama från Sydafrika. Bästa svensk i proffsklassen var Sebastian Norberg som slutade 11. Fredrik Bäckson sprang in som 12:a, George Bjälkemo 13:e, Nils Svensson 16:e och hemmahoppet Erik Holmberg 18:e.

Det blev också flera pallplatser för svenska age groupare. Stort grattis allihop, till både medaljer och prestationer. 

Från arrangörens håll är man nöjda med det stora arrangemanget.  

Vi är jättenöjda och stolta över tävlingen, och väldigt tacksamma över alla som jobbat hårt för att kunna göra detta möjligt, säger Mattias Markenstrand från tävlingsledningen.

Ironman är ett samarbete mellan IKHP, Jönköpings kommun, Destination Jönköping och Team Ironman Jönköping. Det är första gången som Ironman arrangeras i Jönköping och bland de startande beräknades 64 procent göra sitt livsförsta Ironman (källa: Jönköpings-Posten).

Fullständiga resultat

Länk till annan webbplats.


Fr v: Frederik Van Lierde, Andreas Dreitz och James Cunnama. Foto: Ironman Jönköping


HHärligt triathlonmyller på swim familiarization i Munksjön. Foto: Ironman Jönköping

Publicerad: 2016-07-13

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson