Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Tiszaujvaros ETU Triathlon Junior European Cup

Junioreuropacupen i ungerska Tiszaujvaros är nu avslutad. Från svenskt håll var tre tjejer och fyra killar på plats.

Junioreuropacupen i Tiszaujvaros Ungern hade formatet av semifinaler på lördagen och finaler på söndagen. De 30 bästa från semifinalerna gick vidare till final. Damjuniorerna hade två semifinalheat medan herrarna hade tre, alla heat med knappa 25 startande. Förutsättningarna för final var för damerna topp 14 i varje heat plus två tider och för herrarna topp 9 + tre tider. Distansen var 500 m simning, 12 km cykel och 3.2 km löpning. Sverige ställde upp med tre damjuniorer och fyra herjuniorer. Alida Lilljequist i semifinal i den första semifinalen och Cecilia Czarnecki och Ida Österman i den andra. Albin Andersson i första herrsemin, Johan Forsman i andra och Axel Ramhult och Theodor Moon i den tredje.

Efter två dagar med sol och kring 30 grader vaknade vi på tävlingsdagen upp till åska och störtregn. Det visade sig dock vara kortvarigt och i god tid till start så hade vädret åter gått till det normala; sol, dryga 30 grader i luften och 26 i vattnet. 

Vi misstänkte på förhand att det skulle krävas att någon överträffade sig själv för att ta sig till final, vilket också visade sig stämma då det inte var någon som lyckades knipa en finalplats. Närmast att ta sig till final var Albin Andersson. Albin slutade som 11:e man i första semifinalheatet och eftersom man teoretiskt kunde kvala som 12:a i ett heat så levde hoppet om en finalplats ända tills resultatlistorna publicerades. Tyvärr var det flera i de senare heaten som var snabbare och Albin slutade på en total 36:e plats, 30 sek från finalen. 5-10 sek snabbare på sim och första växling och Albin hade varit i första klungan på cyklingen och troligen i final; marginalerna är små. Vi kan såhär i efterhand konstatera att det går fort på juniortävlingarna ute i Europa, väldigt fort. Speciellt på simningen och här har vi en del att jobba på. Nu var det dock en väldigt speciell simning med bara 100 m till första boj vilket ställde extra stora krav på inte bara snabbhet i vattnet men också tuffhet, styrka och taktik.

I samband med junioreuropacupen avgjordes också en världscup för seniorer, samma format med semi och final även där men på sprintdistans. Söndagen gav oss således ett utmärkt tillfälle att på nära håll se hur det går till på den allra högsta nivån i vår idrott vilket var inspirerande och lärorikt för alla.

Svenska resultat

Damjuniorer

Semifinal 1

23, Alida Lilljequist, 47:26

Semifinal 2

22, Cecilia Czarnecki, 48:15

DNF, Ida Österman (vurpade på cykeln)

Herrjuniorer


Semifinal 1

11, Albin Andersson, 39:41

Semifinal 2

DNF, Johan Forsman (punktering)

Semifinal 3

17, Axel Ramhult, 40:36

21, Theodor Moon, 42:17

Fullständiga resultat

Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2016-07-11

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson