Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

EM i Lissabon 24-29 maj

Till europamästerskapen i Lissabon åkte Sverige med en senior; Amanda Bohlin, tre juniorer; Emma Varga, Albin Andersson och Daniel Nöu och paratriathleten Shahrzad Kiavash som tävlade i PT2. Med på flyget från Sverige var även Vera och Vasco Vilaca som bor och tränar i Sverige men tävlar för Portugal.

Junior damer

Den svenska truppen var på plats ett par dagar innan tävlingen och hade gott om tid att förbereda sig. Det blev därför simning i både bassäng och på tävlingsarenan, lite löpning och cykling vilket även inkluderade en sväng i de centrala delarna av Lissabon.

Först ut på tävlingsarenan var damjuniorerna Emma Varga och Vera Vilaca. De fick till en bra simning och kom iväg i en klunga som kunde samarbeta. De cyklade på bra och plockade in tid på tätklungan. Den avslutande löpningen gick fort och både första och andra klungan spreds ut, men Emma och Vera sprang jämt och den som hade mest krafter till upploppet var Emma. De slutade på plats 39 och 40 vilket var en riktigt bra prestation för Emma, som körde sin första internationella tävling.Emma Varga och Vera Vilaca


 

Junior herrar

Nästa klass i startlistan var juniorherrarna, där Albin Andersson och Daniel Nöu skulle försvara Sveriges färger. Med i denna klassen var även träningskompisen Vasco Vilaca som tävlar för Portugal. Startfältet i denna klassen var fullt och i på simningen fanns 75 killar som gjorde allt för att kriga om en placering. Både Daniel och Albin kommer iväg bra i starten men Albin fick tyvärr sina glasögon avdragna och måste stanna till. Trista sekunder att förlora och han tappade klungan framför. Det blir en stor klunga och ett avstånd på 20-30 sekunder, sekunder som lätt blir minuter på cyklingen. Men väl ute på cyklingen jobbar killarna hårt, Daniel får cykla mycket på egen hand, men bakifrån kommer en mindre klunga, där Albin gör ett hårt jobb för att komma ikapp Daniel. Så de sista varven kan de köra ihop och kommer då loss från de övriga i klungan. De springer riktigt bra med tanke på hur hårt de har fått köra på cyklingen och här är det Albin som är starkast. De slutar på plats 55 och 57.

Vasco simmade bra, var med i första klungan som splittrades och det blev en tuff avslutande löpning. Det slutade med en 4:e plats till Portugal, vilket är riktigt bra med tanke på att han fortfarande är ungdom. Även Daniel är ungdom och för nu väntar ett UEM första helgen i juli.


Daniel Nöu


Albin Andersson

 


Vasco Vilaca

 

Senior damer

Damer elit var dagens sista start grupp med start kl.16 på eftermiddagen. Här hade vi Amanda Bohlin som har haft ett par riktigt bra tävlingar under våren. Tyvärr var inte uppladdningen den mest optimala, med mycket tävlingar, resor och en penicillinkur. Amanda kom iväg bra i starten och simmade riktigt bra på första varvet, tappade lite på andra och var med upp i en tredje grupp ur vattnet. Väl ute på cyklingen körde Amanda på riktigt bra på de först varven och plockade snart in så att hon satt med i en andraklunga. Avståndet efter två varv på cyklingen var endast 45 sekunder upp till den stora första klungan. Tyvärr slutar spänningen här (DNF), då Amanda inte hade kroppen med sig idag och kraften tog fullständigt slut. Så är det ibland och antagligen behöver kroppen mer vila och återhämtning efter en tids sjukdom. Det kommer fler tävlingar och det ska bli kul att följa Amanda i VM

-serien.


Amanda Bohlin

 

Paratriathlon

Shahrzad Kiavash startade i klassen PT2, vilket var hennes första start någonsin i en internationell tävling. Och hon gjorde en imponerande debut. Läs mer om henns race här. Länk till annan webbplats.


 

Age group

Åtta svenskar fanns också på plats för att tävla på EM i age group. Några körde olympisk, några körde sprint och några startade på båda distanserna. Bäst gick det för Kari Aho som tog silver i sprinten i klass 60-64. Stort grattis!


Silvermedaljören Kari Aho. Foto: Per Anth


Delar av gänget (fr v): Kari Aho, Eric Sjöström, Rolf Berglund, Veronica Andersson, Emelie Gripewall och Eva-Lotta Elefant. Sittandes: coach Maria Larsson med söta dotter. 

 

Härligt kämpat alla svenskar! 

 

Samtliga resultat från EM hittar du här. Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2016-05-30

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson