Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Wowkänsla på Tri4fun Camp 2016

Det var ett myller av förväntansfulla unga triathleter och föräldrar som intog Upplands Väsby i helgen. 125 barn och ungdomar i olika åldrar från hela landet som lärde känna varandra, tränade triathlon och hade kul tillsammans. 40 duktiga, ideella ungdomsledare från olika föreningar fanns på plats för att leda de närmare 50 olika passen och aktiviteterna. Det blev wowkänsla på lägret som sålde slut på mindre än en timme.

Det var ett härligt sorl när Vilundahallen fylldes av drygt 200 triathlonfans i fredags. Mingel, fika och avprickning inledde helgen. Till en början lite pirrigt tyckte några, men det gick snart över när fick de lära känna både ledare och nya kompisar i olika teamaktiviteter. En helg med fokus på tillsammanskänsla och idrottsglädje.

Massor av rolig träning både utomhus och inomhus varvades med teambuilding, lekar, teori och diskussioner. Simning, cykel och löpning förstås, men också yoga, hinderbanor, crossfit, tipspromenad och samarbetsövningar i olika former. Nytt för i år var ett populärt disco och en spelhåla med sällskapsspel på lördagskvällen.

Sammanlagt blev det närmare 50 olika aktiviteter som löpte parallellt/avlöste varandra under helgen. 40 duktiga och engagerade barn och ungdomsledare hade planerat innehållet i de olika passen för att skräddarsy ett bra upplägg för de olika åldrarna.

 


Foto Filip Jansson


Årlig aktivitet i tri4funkonceptet

Lägret ingår som en återkommande årlig aktivitet i Svenska Triathlonförbundets barn- och ungdomskoncept tri4fun. Syftet med lägret är att uppmuntra unga till fortsatt idrottande. Lägret som genomförs tack vare Idrottslyftsmedel är tänkt som en riktigt rolig happening, något utöver det vanliga. Något som man längtar till under hela året. Grundvärderingarna är, precis som i hela tri4funkonceptet, idrottsglädje, kompisanda och tillsammanskänsla, utan fokus på resultat. De teambildande aktiviteterna är minst lika viktiga som själva träningen och stor vikt läggs på klimatet och hur man är mot varandra. Alla som vill är välkomna att vara med oavsett bakgrund och fysiska förutsättningar. Lägret 2016 arrangerades i samarbete med Väsby SS Triathlon.

 

Inspiration och vidareutveckling för ledare

Lägret är också tänkt som en motivationskälla för ledare där man träffas och håller träningspass tillsammans med ledarkollegor från andra föreningar. Nyutbildade ledare får chans att inspireras av och praktisera tillsammans med mer erfarna ledare.

Ledarfördelningen görs med omsorg för att få till riktigt bra pass men också för att utveckla den enskilda ledaren utifrån kunskap erfarenhet och utbildning.

En huvudtränare, som är c

ertifierad tri4funtränare/juniortränare, planerar och ansvarar för det enskilda passet. Till sin hjälp har hen assisterande tränare som har gått tri4fun-utbildningen.

Som stöd på varje pass finns också föräldrar som anmält att de är intresserade av att hjälpa till som tränare. De fungerar som tränarstöd på passen och målet är att de blir intresserade av att utbilda sig till tri4funtränare.

Pssst är du sugen på att bli ungdomsledare i en förening?
Läs om våra utbildningar här Länk till annan webbplats.

 


Foto Mats Lagerberg

 


Foto: Filip Jansson


Day by day

Fredag

Några var med för första gången. Andra hade längtat sedan förra året efter den här helgen. Efter incheckning och cykelinlämning på Scandic Upplands Väsby var det äntligen dags för kickoff i Vilunda Sporthall. Avprickning, utdelning av goodiebags, fika och mingel följdes av Team Up med roliga lärakännaaktiviteter.

Alla deltagarna mellan 7 och 17 år ingick i olika team. I teamen fick man chans att träffa nya kompisar i blandade åldrar från olika föreningar. Deltagarna fick också sin egen teamkompis att hålla lite extra uppsikt på under lägret.

Kvällen avslutades med en god middag för barn, ungdomar, ledare och föräldrar på Scandic.

 

Lördag

Träningspassen var indelade i fyra olika åldersgrupper där man fick träna tillsammans med jämnåriga kompisar från andra föreningar. Simning och yoga på morgonen för de två äldsta grupperna. De två yngsta grupperna startade med parallella inomhuspass med styrka, koordination och en massa lek.


Foto: Mats Lagerberg

Foto: Filip JanssonFoto: Filip Jansson

 


Foto: Kajsa Andersson

Efter mellanmål som fixades av föräldrateamet med Kicki Sundgren i spetsen fortsatte de två yngre grupperna med yoga och hinderbana. De äldre grupperna begav sig ut på friidrottsbanan och i löpspåret. Löpteknik, stafetter, lekar och backintervaller gav trötta ben och hungriga magar.

 


Foto: Mats Lagerberg

 

Efter en god lunch på Scandic och med ny energi i kroppen drog fyra nya pass igång. Tipspromenad och löppass med roliga stafetter och intervaller för de yngre på friidrottsbanan.

Foto: Filip Jansson

De äldre grupperna pausade träningen med två olika teoripass där de fick diskutera kamratskap och motivation i grupper. Hur tar vi hand om varandra? Hur kan man peppa och motivera en träningskompis?

Därefter berättade Marie Carlsson och Malin Cederberg för nyfikna ungdomar och föräldrar om hur det är att gå på Rikstriathlongymnasiet i Motala.

 

Mer ny energi i kroppen, och efter mellanmålet var det dags för ett gemensamt crossfitinspirerat pass för de två äldre grupperna. 75 triathleter som nästan lyfte taket i Vilundahallen.

Resten av gänget dök ner i bassängen. Gula tri4funbadmössorn lyste upp hela simhallen och tjejerna och killarna simmade så det stod härliga till.


Foto: Mats Lagerberg


Efter styrka och crossfit fick de äldsta hoppa i bassängen igen för triathlonsimning medan de yngre deltagarna fortsatte in till äventyrsbadet för lek och rutschkana.


Foto: Filip Jansson


Efter en intensiv dag väntade en ny härlig middag på Scandic. Efter maten öppnade spelhålan med sällskapsspel, snacks och häng. De som fortfarande hade spring i benen rockade istället loss på discot.

Ledarna fick hålla dansbenen i styr med ett ledarmöte inför söndagens cykeläventyr på Arlanda Test Track.


Foto: Mats Lagerberg


Söndag

Sista dagen väntade cykel i alla de former. De som ville och hade åldern inne fick cykla den dryga milen till Arlanda Test Track tillsammans med ledare.


Foto: Kajsa Andersson


På Arlanda väntade stora ytor med perfekt underlag och dessutom helt bilfritt. En ren dröm för en triathlet. En extra bonus var det perfekta cykelväderet.


Foto: Mats Lagerberg


Foto: Mats Lagerberg


Teknik, säkerhet, duathlon, hinderbana, partempo, och så mycket cykel på rundbana som man ville och orkade. Mountainbike-pass i skogen för de som var sugna. De som ville fick också chans att låna och prova racercykel.


Foto: Mats Lagerberg

 

Efter en smarrig och välbehövd lunch tillagad av Hasse på Matberedaren var det dags att avsluta helgen och packa in cyklar och trötta, nöjda barn i bilarna. 

 

Bilder

Fler fina bilder tagna av fotograferna Mats Lagerberg och Filip Jansson: spana in bildarkivet Länk till annan webbplats.

 

Ett varmt och innerligt tack till:

Idrottslyftet som möjliggjorde att vi kunde hålla mycket låga deltagarkostnader på lägret.

Alla barn och ungdomar som gjorde helgen oförglömlig med all energi, träningsglädje, alla skratt och ett föredömligt uppträdande.

Väsby SS Triathlon som med Håkan Melinder, Kristina Stigsdotter Sundgren och Anna Melinder i spetsen lagt ner massor av timmars ideellt arbete med att få lägret på plats.

Alla 40 suveräna barn och ungdomsledare som planerade och genomförde bra, roliga och utmanande träningspass och aktiviteter med ett härligt engagemang. 

Fotograferna Mats Lagerberg, Filip Jansson och Henrik Malmström för helt fantastiska bilder.

Alla föräldrar som hjälpte till med allt från att, handla, laga mat till att bre mackor och köra cyklar och rodda disco.

Scandic Upplands Väsby: Lena och Vanja och all personal för fantastiskt bemötande och service hela helgen.

Upplands Väsby kommun, Medley och Arlanda Stad Holding för suveräna lokaler/banor.

Matberedaren för supergod lunch på söndagen.

Våra samarbetspartners Danske Invest, Newline, Tyr och Apollo/Playitas och Scandic

Advokatbyrån Berlin AB och övriga sponsorer för att ni fyllda våra goodiebags och bidrog till mellanmål.

Alldeles underbara kollegor på förbundet som inför, under och efter lägret backat upp, roddat och jobbat med lägret.

 

#wedidittogether

Publicerad: 2016-05-27

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i