Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Svensk och Bäckson svenska duathlonmästare

SM och RM i duathlon genomfördes i söndags i ny skrud, med både nya och gamla segrare. I seniorklassen fick Sara Svensk och Fredrik Bäckson kliva högst upp på pallen.

I söndags avgjordes SM och RM i duathlon i Upplands Väsby – ett startskott för tävlingssäsongen i Sverige. Tävlingen arrangerades av Väsby SS Triathlon och hade i år fått en uppdaterad inramning med fokus på smidigare övergångar och mer åskådarvänligt upplägg. Löpsträckan var i stort sett densamma som i fjol medan cykelbanan var oförändrad – den beryktade Tomtebanan! Skillnaden var tävlingscentrat: nytt växlingsområde och ett riktigt snyggt och tydligt upplopp för målgång.

Sträckan för seniorer var 10 km löpning, 40 km cykel och 5 km löpning medan JSM/USM och masters körde 5 km löpning, 20 km cykel och 2,5 km löpning. Solen kom redan på Valborgsmässoaftonen och växtligheten exploderade i marker, buskar och träd. Söndagen den 1 maj bjöd på lika strålande väder vilket gav utmärkta förutsättningar för en bra tävling. Snabbt började växlingsområdet, som placerats mitt i Wik-Event, fyllas med cyklar och utrustning. Växlingsområdet rymde cykelplatser för 200 tävlande – elit och motionärer. När efteranmälningen på plats öppnade fanns bara en handfull platser kvar till motionsklassen och dessa försvann raskt. Även till barntävlingen blev det deltagarrekord. Efter att starten gått klockan 11 skulle det inte dröja länge innan de första löparna skulle komma upp för varvning.


Start för seniorer och Motion Lång.

Börje Karlsson, som kommenterade tävlingen med bravur, kunde konstatera att Birk Skogland som tävlade för Haugesund Triathlonklubb, Norge var först in till växlingen. Fredrik Bäckson, fjolårets segrare från Umara Sports Club, fick kämpa hårt för att försvara sitt SM-guld från 2015. Bäckson, Sebastian Björklund från Heleneholms IF TriTeam och George Bjälkemo från Terrible Tuesdays Triathlon Club såg Birk försvinna iväg med sin cykel medan de själva knäppte på sig sina hjälmar. Skogland var rysligt snabb i löpningen och hade några av de snabbaste växlingstiderna i hela tävlingen. Men det var inte helt förvånande uthållighet i högt tempo på cykel tillsammans med stark löpning som avgjorde vem/vilka som fick kliva upp på pallen. Topp tre-herrarna höll jämt tempo med varandra och det blev ett jagande ända in på upploppet. Den sista uppförsslänten på löpbanan suger musten ur benen. Gräset i backen ger inget tillbaka i löpsteget och det kan nästan jämföras med att spurta i sand. Fredrik Bäckson blev den som kunde bita ihop hårdast och blev för andra året i rad Svensk Mästare i duathlon, tätt följd av Sebastian Björklund och George Bjälkemo.


Fredrik Bäckson i slutspurten in till mål, jagad av Sebastian Björklund.

För damseniorerna tog Sara Svensk från Triathlon Väst SM-guldet. Hon greppade snabbt kommandot och blev överlägsen segrare med hela 14:08 minuter ner till silvermedaljören Charlotta Carlsson från IK NocOut.se. Desto jämnare kamp var det mellan bronsmedaljör Anna Eriksmo från Heleneholms IF Tri Team och Charlotta Carlsson. Det var Charlottas cykling på 1:11:19 som avgjorde vem som tog silver och vem som tog brons.


Sara Svensk på väg ut på cykelbanan.

I Juniorklassen var det Västerås simsällskap som tog hem guldet i både dam- och herrklassen med Vera de Paiva Vilaca för damerna och Vasco de Paiva Vilaca för herrarna.

I ungdomsklassen vanns USM-guldet av Clara Falkenek från Motala Triathlon Club. Agnes Thomée från Fredrikshof IF CK tog silvret medan Cecilia Czarnecki från Norbergs Cykelklubb tog hem bronset.

Andreas Carlsson från hemmaklubben Väsby SS Triathlon fick ta emot SM-guldet i Ungdom pojkar. Silvret gick till Elias Rapp, Västerås Simsällskap och bronset till Hampus Brunander,Väsby SS Triathlon. 

 


Segrare i ungdomsklassen Andreas Carlsson tar ut det allra sista han har att ge.

I mastersklasserna var det mycket jämt i många klasser. Som ett axplock ur alla spännande uppgörelser kan nämnas herrarnas 40-44 där det blev en riktig rysare om RM-medaljerna. Martin Flinta från FK Herkules Triathlon fick se sig besegrad av Magnus Svensson från IK NocOut.se som vann guldet. Trea blev Patric Johansson från 3City Triathlon. Patrics något längre växlingstider än Martins blev avgörande för vem som tog silver och vem som fick brons. Den som var stark i löpningen, hade bra växlingstider, snabb cykling och som till sist kunde bita ihop på sista löpningen var segraren Magnus Svensson.

Till slut var det så dags för barntävlingen som i år var uppdelad i två klasser. Här fick barnen tillsammans med sina föräldrar välja själva om dem ville cykla ett eller två varv på barnens cykelbana. De barn som valt den längre cykelbanan startade 13:30 och de som ville köra sprintvarianten på barntävlingen startade 13:45. Ett av många sköna citat från de yngre deltagarna var: 

- När jag såg den vita bågen så bara kutade jag allt vad jag orkade och sen tog jag en medalj och sen kastade jag mig i gräset! Det var skitkul! Jag vill göra det igen! 


Full fart från start i barntävlingen.

 

Cykelhuset och Umara Sport fanns på plats. 

 

Resultat

Här finns fullständiga resultat från Väsby duathlon. Länk till annan webbplats.


Text: Nikklas Jorme
Foto: Kalle Kemppainen

Publicerad: 2016-05-03

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson