Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Nordén, Bohlin & Fleetwood i VM-tävling på söndag

VM-serien drar vidare och har nu landat på Afrikas sydspets. På söndag är det dags för WTS Kapstaden, och den här gången med inte mindre än tre startklara svenskar. I damklassen Lisa Nordén och Amanda Bohlin, i herrklassen Ludwig Fleetwood som kör sitt allra första VM-race.

För två veckor sedan tvingades Lisa Nordén bryta VM-tävlingen på Gold Coast på grund av sjukdom. En stor besvikelse såklart men nu är hon back on track och redo att tävla på vad som nästan känns som hemmaplan. 

- Jämfört med Australien har det varit en väldigt smidig prep inför WTS Cape Town. Att komma tillbaka till Stellenbosch är lite som att komma hem, jag kan träningen här och det är lätt att komma tillbaka in i rutinerna.

- Nyckelpassen har gått väldigt bra och jag är nöjd med var jag befinner mig träningsmässigt. Jag ser framemot Cape Town och möjligheten att testa kroppen och se vad som finns där. VM-serien i Gold Coast var en stor besvikelse och det är alltid jobbigt när det inte går att göra sig själv rättvisa. Utöver det att jag personligen vill vara nöjd med insatsen här nere, är det också viktigt för OS-kvalet att saker faller på plats, säger Lisa.

Amanda Bohlin som stod för en imponerande VM-seriedebut i Gold Coast (plats 30) tävlar också på söndag, liksom Ludwig Fleetwood som för första gången finns med på en startlista till en VM-serietävling.

Grattis Ludwig! Vad ser du mest fram emot?

- Först och främst otroligt skönt och roligt att få starta igång tävlingssäsongen efter en lång period med endast träning. Sedan är det som sagt en VM-serie deltävling, någonting jag har drömt om att få köra ända sedan jag började med triathlon 2010. Då kunde jag verkligen inte se mig själv stå på startlistan i en sådan här tävling. Med andra ord är det lite av en dröm som går i uppfyllelse. Jag vet också att detta troligtvis är ett eller två snäpp över min kapacitet, men eftersom jag har spenderat hela vintern i Stellenbosch som ligger fyra mil utanför Kapstaden kände jag att jag lika gärna kunde göra ett försök att komma in på startlistan, och se så bra det gick! Jag kommer tävla helt utan press, jag har inget att förlora. Jag vill se hur jag står mig mot de bästa i världen, det är här jag vill tävla i framtiden. Därför är jag inte så nervös (ännu), bara otroligt förväntansfull och glad över denna möjlighet. 

Ludwig Fleetwood är redo för VM-debut.
 
Amanda Bohlin kör sin andra VM-tävling nu på söndag. 

Är det något moment som du känner dig starkare på?

- Nja, både ja och nej. För tillfället känner jag mig relativt trygg i alla tre discipliner. Jag känner mig faktiskt väldigt bekväm i simningen och jag tror jag simmar mycket bättre än i fjol. Cykelformen är som den brukar vara, stabil. Löpningen vet jag inte riktigt, alla löppass jag gjort har varit bra, förhoppningsvis har jag tagit ett kliv framåt där också.

Hur laddar du upp de närmaste dagarna inför race day?

- För mig handlar det mest om att börja fokusera på loppet och tänka mer och mer på att återhämtningen. Självklart kommer jag dra ner volymen denna vecka och de pass jag gör handlar mest om att hitta ett skönt flyt och en go' rytm. Däremellan bara ta det lugnt, äta bra och njuta av mina sista dagar nere i Sydafrika. Fortsätter jag så och följer träningsprogrammet är jag övertygad om att jag kommer prestera på söndag.  

 

Förbundet önskar alla ett stort lycka till och håller tummarna för lyckade race. Damerna tar de första simtagen kl. 14.00 och herrarna startar 16.30 (svensk tid). Du kan följa tävlingen via live eller via Twitter. Se mer info nedan. 

I helgen tävlar också 

Patrik Nilsson

Challenge Fuerteventura. Länk till annan webbplats.

Stort lycka till säger vi.

Startlistor

Damer Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.Herrar  Länk till annan webbplats.

 

Distans

Sprint: 750 m simning, 20 km cykling och 5 km löpning.

 

Följ tävlingen

Live: https://triathlonlive.tv/ Länk till annan webbplats.. Du kan teckna ett abonnemang för ca 190 kr för hela säsongen. 

Twitter: @TriathlonLIVE 

 

Starttider

Damer, sön 24/4 kl. 14.00 (svensk tid)

Herrar, sön 24/4 kl. 16.30 (svensk tid)

 

Mer info

http://capetown.triathlon.org/ Länk till annan webbplats.


VM-serien 2016

Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten – 4-5 mars

Gold Coast, Australien – 9-10 april

Kapstaden, Sydafrika – 23-24 april
Yokohama, Japan – 14-15 maj
Leeds, England – 11-12 juni
Stockholm, Sverige – 2-3 juli
Hamburg, Tyskland – 16-17 juli
Edmonton, Kanada – 3-4 september
Cozumel, Mexico – 11-18 september 

 

Om VM-serien

  • ITU World Triathlon Series består av nio tävlingar. Finalen går i 

    Mexico i september.

  • De fyra första tävlingarna ger poäng som kan tillgodoräknas för OS-kvalificering. 

  • På sex av tävlingarna körs olympisk distans (Abu Dhabi, Gold Coast, Yokohama, Leeds, Stockholm, Cozumel) och på resterande tre körs Sprint (Kapstaden, Hamburg, Edmonton).

  • Gwen Jorgensen (USA) har lett rankinglistan på damsidan under 2015 och 2014. På herrsidan har den femfaldige VM-serievinnaren Javier Gomez (ESP) lett rankingen de senaste tre åren.

  • Mer om VM-serien: http://wts.triathlon.org/ Länk till annan webbplats.


Post Gold coast race. Foto: Nathan Robertson

Publicerad: 2016-04-22

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson