Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Bäckson går för guld i duathlon-SM

Årets första SM närmar sig med stormsteg. Söndag den 1:a maj ska det avgöras vilka som är Sveriges främsta i duathlon. Fredrik Bäckson som vann seniorklassen i fjol satsar på att stå högst upp på pallen även år.

För andra året i rad finns chansen att fira in våren med ett härligt duathlonrace. Elit, masters, motionärer och barn är välkomna till Väsby för att: springa – cykla – springa. 

I samtliga tävlingsklasser finns glädjande nog flera namnkunniga triathleter. I herrklassen startar bland andra fjolårets segrare Fredrik Bäckson, som nyligen inledde säsongen med en andraplats i en tävling på Mallorca. Vi tog ett snack med honom för att kolla av pulsen inför årets första SM.


 
Hej Fredrik, hur mår du? -  Jag mår väldigt bra, kom nyss tillbaka till Sverige, dels från att ha flyttat tillbaka från Schweiz och dels från Spanien med familjen, där det också blev en del träning. Det är dock skönt att vara tillbaka lite mer i vardagen och sen att ha börjat jobba igen fast på Umara, så att man får lite stimulering för hjärnan också. 

Säsongen är igång och förra helgen kom du 2:a på en tävling på Mallorca. Var det ett kvitto på en bra form?

- Det känns otroligt skönt att säsongen är igång. Det är ju den man tränar för, så när den väl kommer så är det nästan som en lättnad! Andraplatsen på Mallorca var nog mer ett kvitto på bra träning, toppformen får komma så småningom. Men att ha öppnat säsongen med en 2:a plats på en stor triathlontävling känns riktigt skönt! 

Duathlon-SM nästa helg alltså. Du innehar titlen från förra året, hur känns det att vara favorit? 

- Ja duathlon-SM närmar och jag är riktigt taggad! Just duathlon tycker jag är ett riktigt kul tävlingsformat som fler måste upptäcka. Men att jag är favorit? Njae, gillar inte att se mig själv som det riktigt. Men jag ska såklart göra allt för att vinna igen.

Du har två SM-titlar från 2015 – duathlon och medeldistans. Blir det två nya i år?

- Det är mitt mål att försvara de båda gulden. Ett av två huvudmål, det andra är att kvala in till VM i medeldistans vilket blir riktigt spännande, men att försvara mina SM titlar ser jag som ett självklart och kittlande mål.

Vilket är ditt mål med årets säsong?

- Som sagt är mina huvudmål att försvara SM-titlarna men också att kvala in till VM i medeldistansens proffsklass. Om jag inte lyckas med det vill jag köra VM i duathlon, men sen finns det också ett mer hemligt huvudmål i bakhuvudet...

Lycka till Fredrik och alla andra som ska tävla i Väsby!

---

Anmälan

SM/JSM/USM/RM: Sista anmälningsdag 21/4. Efteranmälan ej möjlig.

Till anmälan Länk till annan webbplats.

Motion, 

pojk/flick, barn: Sista anmälningsdag till ord. pris 21/4. Efteranmälan på plats senast 1 timma innan första start. 100 kr extra för vuxna, inget extra för barn.

Till anmälan Länk till annan webbplats.  

 

Startlistor

Senior, Ungdom, Junior, Masters (SM/USM/JSM/RM) Länk till annan webbplats.

Motion Länk till annan webbplats.

 

 

Distanser (

löpning – 

cykling – löpning)

Senior (SM): 10 – 40 – 5 km 

Ungdom/Junior (USM, JSM): 5 – 20 – 2,5 km

Masters (RM): 5 km – 20 km – 2,5 km

Pojk/Flick 14-15 år: 5 – 20 – 2,5 km

12-13 år: 1 – 5 – 1 km

Upp till 11 år: 1 – 2,5 – 1 km

Lång motion: 10 – 40 – 5 km

Kort motion: 5 – 20 – 2,5 km

 

Väsby Duathlon arrangeras av Väsby SS Triathlon och Svenska Triathlonförbundet.  

Mer information om tävlingen på 

http://vasbyduathlon.se Länk till annan webbplats.


Foto: Kalle Kemppainen

Publicerad: 2016-04-19

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i