Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Sture Jonasson har avlidit

En stor svensk idrottsledare har lämnat oss. Sture Jonasson verkade tidigt inom triathlon och var en begåvad strateg som guidade triathlon i dess etablerande på den internationella arenan och den olympiska rörelsen.

Under slutet av 1980-talet och bildandet av ett internationella triathlonförbund fanns starka idrottspolitiska krafter världen över. Syftet var bland annat att få med triathlon som olympisk idrott. Flera försök att bilda ett enat internationellt förbund hade misslyckats.

Tillsammans med andra duktiga svenska idrottsledare (främst Gunnar Ericsson IOC) lyckades Sture Jonasson och Les McDonald (CAN) att navigera bland meningsskiljaktigheter och säkerställa bildandet av International Triathlon Union (ITU). Detta skedde i Avignon/Frankrike 1989. Sture valdes till generalsekreterare för ITU och Les till president. 

Sture verkade även tidigt för svensk triathlon. I början på 80-talet arbetade han som näringslivschef i Säter. En av Stures många talanger var att han var före sin tid. Han ville etablera internationella event på orten och fann triathlon. Under ett antal år i triathlons begynnelse såg han till att alla världens triathlonstjärnor kom till Säter och tävlade på olika mästerskap – Mark Allen, Dave Scott, Scott Tinley, Erin Baker, Scott Molina med flera. Den lilla orten i Dalarna fanns genom Stures förtjänster med på den internationella triathlonkartan.

Sture blev 70 år. Han lämnade oss alldeles för tidigt. Våra tankar går tills hans familj.  Vi kommer aldrig att glömma det arbete och de resultat Sture åstadkom för vår idrott. Ett innerligt tack Sture. Vila i frid.


Ola Silvdahl
Generalsekreterare

Publicerad: 2016-01-14

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson