Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Nominera och påverka! Dags att skicka in förslag på kandidater till styrelsen

Ett av de bästa sätten för föreningar att vara med och forma svensk triathlon är att påverka vilka som sitter i styrelsen. Nu är fönstret öppet att göra det. "Det viktigaste är att man vill och har ett driv", säger Ann Axelsson från valberedningen.

Lördag den 19 mars är det dags för Svenska Triathlonförbundets årsmöte och då ska ett antal ledamöter väljas in i förbundets styrelse. 

Ann Axelsson är ordförande i valberedningen som just nu är inne i en spännande period.


 
– Nu är vi i skedet där vi tar kontakt med dem vars mandatperiod går ut i år, för att se om hur de ställer sig till omval och för att höra vad de tycker om sitt uppdrag. Och snart kommer vi att höra av oss till föreningarna via mejl med en uppmuntran att de ska nominera sina förslag på personer som de vill se i styrelsen. Som ledamot sitter man på två år i taget. 


Det är alltså medlemsföreningarna genom sin styrelse som kan nominera personer. Förslaget kan såklart komma från en enskild medlem i föreningen som vill nominera en annan medlem, eller sig själv, men själva nomineringen görs via styrelsen.

Vem kan man nominera då? Behöver personen har några särskilda egenskaper? Egentligen inte, säger Ann. Det handlar framför allt om inställning.

– Det viktigaste är att man vill, att man har ett driv och känner ett engagemang för uppgiften. Det kan vara ett plus om man har vana att driva liknande arbete, men det är inget måste. Ett krav är dock att personen ska vara bosatt i Sverige. 

STF:s styrelse har möten varannan månad med uppehåll under sommaren.

Styrelsen består av ordförande och åtta ledamöter, samt en personalrepresentant och en representant för de aktiva. Deras uppdrag är att leda verksamheten på det sätt som årsmötet beslutat. 

  Vill din förening nominera en kandidat till STF:s styrelse? Hör då av er till Ann Axelsson  . S kicka med kontaktuppgifter   till den ni vill nominera och skriv gärna några rader om personen och varför ni tycker att hen skulle passa bra i förbundsstyrelsen. Kom ihåg att först informera personen ifråga. Senast den 19 februari behöver vi ert förslag . Välkommen med er nominering!   
via mejl


 

Själva valberedningen som består av tre personer väljs också på årsmötet, på ett år i taget. Och det är ett utvecklande uppdrag tycker Ann:

Personligen tycker jag att jag har fått en kännedom om hur styrelsen och förbundet jobbar på nära håll. Man ser saker på ett annat sätt och får en inblick i vad de gör och vilka frågor som diskuteras, säger Ann. 

Gruppens arbete pågår hela året men perioden oktober till mars är lite mer intensiv. Under resten av året medverkar de på styrelsemötena, följer upp protokollen från dessa och har kontakt sinsemellan. 

– Vi har en viktig roll med stort inflytande men jag vill understryka att det inte är vi som bestämmer. Vi lägger fram personförslagen utifrån föreningarnas nomineringar och sedan är det medlemmarna - årsmötet - som har sista ordet, avslutar Ann. 

 

Valberedningen är...

Ann Axelsson, ordf. Engagerad i IK Hakarpspojkarna, Jönköping, som ledamot i triathlon-sektionens styrelse. Främsta tri-meriten är  Ironman Kalmar 2012.
Mikael Stolpe Har mångårig och mångsidig erfarenhet av triathlon, bl.a som utövare, domare och tidigare ledamot i STF:s styrelse.
Louise Rundqvist Aktiv triathlet med bl.a. vinst i Vansbro Triathlon 2015. Tävlar för Uppsala-föreningen  IF Mantra Sport. 

Svenska Triathlonförbundets årsmöte hålls den 19 mars i Stockholm. Kallelse med information om tid och plats skickas ut via mejl till alla medlemsföreningar senast den 19 januari. Läs mer här Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2016-01-13

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i