Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Lundström och Croneborg laddade för Hawaii

I morgon är det dags! Då står ett 40-tal svenskar på startlinjen i Ironman-finalen på Hawaii. I proffsklassen tävlar Åsa Lundström, med en fin 17:e-plats från i fjol, och Fredrik Croneborg, som kör sitt första Kona-race.


Hallå där Åsa Lundström, Hur känns formen? - Den känns bra. Kroppen har svarat bra på träningen, jag har varit skade- och sjukdomsfri och kunnat följa planen.   Vad blir det avgörande momentet i tävlingen? - J ag tror inte att det finns ett avgörande moment i tävlingen. Däremot tror jag att den med störst tålamod vinner. En sådan tävling som denna är det inte nödvändigtvis den som är i bäst form som vinner, utan den som är smartast med sitt upplägg i tävlingen. Dvs, kunna pace:a sig själv, inte ryckas med om någon "kamikaze-cyklar", och ha en smart nutrtitionsplan. Hur känner du dig fysiskt och mentalt i jämförelse med förra årets IM? - Eftersom jag i år har ett års erfarenhet från tävlingen, och hur det kan gå/kännas, så känns det mycket bättre psykiskt. Jag vet vad som väntar och kan lättare förbereda mig mentalt. Fysiskt så är jag i bättre cykelform, det har jag fått bekräftat på flera tävlingar under året, och sim- och löpformen är minst lika bra som i fjol.     Hur hanterar du eventuellt mentala motgångar under loppet? - Jag försöker visualisera dem innan tävlingen, så jag vet hur jag ska hantera situationen när/om den uppstår på dagen. Det viktigaste är att man inte får panik eller blir stressad över det och tror att det är kört, för det är det aldrig. Jag har en del mantran och motivationsfraser att ta till för att rycka upp mig ur svackor. Du kom på 17:e plats förra året. Tror du att du slår den?   -  Ja, under samma förutsättningar som rådde i fjol, så tror jag att jag har en realistiskt chans att placera mig bättre. Vad gör du dagen efter ett sånt här tufft race?   - Jag myser med familjen och gör någon liten utflykt som inte involverar alltför mycket gång. I år blir det kanske en snorkeltur med delfiner.
Hallå där Fredrik Croneborg, Hur känns formen? - Den känns ok, hade gärna kunnat vara lite bättre men det är sällan allt stämmer 100% så jag får vara nöjd ändå. Vad blir det avgörande momentet i tävlingen? -  Det börjar redan första hundra meterna på simningen, missar man en grupp som man kan simma med så blir det svårare att komma i bra position på cyklingen som kommer att påverka hela loppet. Men i slutändan så går det för det mesta att reparera och göra ett hyfsat lopp ändå om löpningen stämmer. Hur ska du maxa uppplevelsen av ditt första Konarace? -  Försöka ta in upplevelsen och vara glad även om loppet kanske inte går helt perfekt. Hur hanterar du eventuellt mentala motgångar under loppet? -  Jag är inställd på förhand att det antagligen ommer bli motgångar och att det nästan alltid blir svängningar under loppet. Vilken placering skulle du vara nöjd med? -  Topp 25.  Vad gör du dagen efter ett sånt här tufft race? - Så lite som möjligt.

Publicerad: 2015-10-09

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson