Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Sandör 10:a på JVM i Chicago

Junior VM i triathlon 2015 blev på grund av åska en duathlon på distanserna 5 km löpning – 20 km cykel – 2,5 km löpning. Starten fick skjutas upp och hela området evakuerades american style. När mästerskapet väl var över hade Gabriel Sandör i det 75-man starka fältet visat att han är en idrottare av klass genom en mycket fin 10:e placering.

På grund av en annalkande storm valde tävlingsledningen att först att skjuta på starten och sedan att mästerskapet skulle avgöras genom en duathlon. Normaldistansen 750 meter simning - 20 km cykel - 5 km löpning ersattes med 5 km löpning - 20 km cykel - 2,5 km löpning. En förändring som för Gabriels egen del är ganska neutral då han både är god simmare och löpare. Dock påverkas han självklart negativt då ett antal konkurrenter som är svagare simmare, men starka löpare gynnas.

Första löpningen var brutalt hård. 2,5 km x 2 varv. Drygt 24 killar kommer in på mellan 14:56-15:01 och tillsammans med tävlande som kommer i strid ström bildas en förstaklunga med drygt 30 killar på cykeln. Gabriel (som sprang de fem km på 14:59) är med i gruppen. Gabriel konstaterar efter tävlingen att ”första löpningen gick bra, men jag var lite seg i benen de första 500 meterna”.

Cyklingen för dessa 18-19-åringar blev lika vansinnig som löpningen. Den som tror att drafting innebär taktik och att lurpassa lite misstar sig. Ett läge verkar gälla: maxfart. Klungan med de 30 adrenalinstinna decimeras snabbt och en efter en får släppa. Till slut är de drygt 14 kvar. Gabriel är med hela tiden, men ligger runt 10:e plats vilket gör att det blir många igångdrag på den tekniska banan. Totalt ca 20 stycken vändpunkter. Gabriel säger själv att ”jag låg bra till i början av cyklingen, men kände att däcken släppte lite, och efter det blev jag lite försiktig”.

Den avslutande löpningen gick likaså den i ett mycket högt tempo. Gabriel springer ut som 12:a och lyckas sedan avancera till en 10:e plats efter att ha avslutat de 2,5 km på 8:14. Gabriel säger efter loppet att "även om jag vill slåss om medajerna är jag nöjd med en 10:e plats på VM". Det skall han vara. Stort grattis Gabriel från hela triathlon-Sverige till en mycket fin insats. Grattis och tack också till Triathlongymnasiet i Motala Länk till annan webbplats. där Gabriel studerar och tränar under Jocke Willéns och Marcus Wernströms ledning. Kul!

JVM vanns av Manoel Messias (BRA) före Peer Sönksen (GER) och Léo Bergere (FRA).

Här hittar du resultat och kan du läsa mer om JVM 2015 Länk till annan webbplats.

 

 

Gabriel Sandör - efter loppet som 10:a på JVM 2015. (Kalenderbitare minns också att det är exakt samma placering som Lisa Nordén hade på JVM 2003 i Queenstown, NZL.)

Publicerad: 2015-09-18

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson