Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Ironman 2015: Nilsson vann herr och Lindholm tvåa dam

Lördagen 15 augusti var äntligen här och 2700 triathleter ifrån 49 olika länder hade samlats i Kalmar för 4:e upplagan av Ironman Kalmar. Alla var förväntansfulla och laddade för dagens uppgift; 3860 m simning, 180,2 km cykling och 42 km löpning.

Starten gick kl. 06:55 för PRO och kl. 07:00 för Age Group. Vädret var sommarvarmt och ganska blåsigt. Simmarna mötes av grov sjö och det var kämpigt för många. Snabbast upp ur vattnet var Karl-Johan Danielsson och Patrik Nilsson. De hade skaffat sig en rejäl lucka ner till övriga. Snabbast dam var Mette Moe, Norge.

Ute på cyklingen över Ölandsbron och på vackra Öland blåste det på bra, det var kämpigt. Dougal Allan, Nya Zeeland, som är en stark cyklist och ute efter banrekordet på cykeldelen, märkte tidigt att det inte skulle gå och slog av på farten och "cyklade smart" som han uttryckte det efteråt; det ska ju även springas ett maratonlopp. På damsidan cyklade Astrid Stienen, Tyskland, om Mette och drygade ut avståndet till ca sex minuter inför löpningen. Camilla Lindholm-Borg hade cyklat upp sig starkt till en 3:e plats; dryga 13 minuter efter Astrid. 

Ute på löpningen drog Patrik Nilsson betryggande ifrån och segrade med tiden 8:08:05 — nytt svenskt rekord! Dougal Allan slutade 2:a och Karl-Johan Danielsson kämpade till sig 3:e platsen och höll undan för Andreas Lindén som slutade 4:a och David Näsvik 5:a. Astrid Stienen, Tyskland segrade på damsidan men kände sig jagad av Camilla Lindholm-Borg som avslutade med en snabb mara och blev 2:a. 3:a blev Mette Moe, som dansade i mål. Segrarinnan gick i mål på 9:12:27.

Till detta PRO gäng så är det verkliga hjältarna de 2 500 st som genomför en IRONMAN; många för första gången.

Alla tävlande berömmer den otroliga publiken som kantat tävlingsbanan. Det är en mäktig och häftig upplevelse att få vara en del av. "Hur trött man än känner sig lyfts man fram av publiken" berättar de tävlande efteråt.

Stort tack till tävlingsledare Henrik Brovell med sitt stora funktionärsgäng som gör denna fantastiska tävling.

Här hittar du resultat från IRONMAN Kalmar 2015 Länk till annan webbplats..


Dougal Allan, Nya Zeeland (2:a), Patrik Nilsson (1:a) och Karl-Johan Danielsson (3:a), Sverige.


Camilla Lindholm-Borg, Sverige (2:a), 

Astrid Stienen, Tyskland (1:a) och Mette Moe, Norge (3:a).


Den fina finishermedaljen som alla hjältar gjort sig väl förtjänta av. 

 

Foto: Lotta Johansson

Fler bilder finns på instagram: @svensktriathlon

Publicerad: 2015-08-15

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i