Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Rapport från U23 EM och UEM i Banyoles

I helgen avgjordes EM för U23 och ungdomar i spanska Banyoles. På plats för att köra U23 fanns Ludwig Fleetwood och för ungdomsstafett var det Martin Johansson, Daniel Nöu, Axel Ramhult, Cecilia Czarnecki, Ida Österman och Clara Falkenek.

U23 EM

Först ut på arenan var U23-gänget och Ludwig Fleetwood i ett startfält med 50 tävlingssugna triatheter. Simningen var 1500 meter fördelat på två varv, där det var uppgång och löpning på land mellan varv ett och två. Fleetwood fick en bra start från protonen och första varvet var han med uppe i toppen på simningen. På varv två delades klungan i två delar, där den ena drev och fick simma lite längre för att runda bojen. Tyvärr tog den inledande tuffa simningen ut sin rätt och Fleetwood tappade tio sekunder för mycket, vilket resulterade i att han missade andra klungan ut på cyklingen.

Cyklingen på 40 km cyklades i sex varv runt sjön i Banyoles på en ganska flack bana. Samtliga tävlanden grupperades i två stora klungor följt av en mindre tredje klunga, där Fleetwood försökte få igång ett bra sammarbete. Andra klungan körde tuffast och tog succesivt in på den första klungen för varje varv.

Löpningen på 10 km var uppdelad på tre varv, även den ganska flack. För Fleetwood började det bra och det var med lätta ben som han lämnade växlingen, men redan efter 1000 meter krampade magen och han tvingades därför bryta. Det är tufft att köra olympisk distans internationellt och marginalerna är minimala för hur loppet utvecklar sig. Men undertecknad är helt övertygad om att vi kommer att se Ludwig Fleetwood i toppen framöver.


Foto: Angela Fox


UEM

På söndagen var det dags för ungdomarna att tävla i UEM, vilket är en stafett för killar och tjejer som är 15-17 år. Varje lag består av tre tjejer respektive killar. Varje lagmedlem simmar 300 meter, cyklar 6 km och springer 1,6 km innan de växlade över till nästa person. Från Sverige hade vi ett herrlag bestående av Martin Johansson, Daniel Nöu och Axel Ramhult samt ett tjejlag bestående av Cecilia Czarnecki, Ida Österman och Clara Falkenek.   

Normalt brukar killar och tjejer skiljas åt ute på arenan, men i år valde arrangören att köra både killar och tjejer samtidigt. Startsträckan kördes av Johansson och Czarnecki, där killarna startade en minut före tjejerna. Johansson kom iväg bra och var med upp ur vattnet, men blev tacklad och föll illa vilket ledde till att axeln hoppade ur led. Som tur är lyckades axeln hoppa tillbaka igen så att han kunde fullfölja sin sträcka och lämna över till Nöul. Nu var gruppen splittrad och Nöu gjorde en tuff insats, mycket på egen hand, innan han lämnade över till Ramhult för sista sträckan. Han gjorde en bra simning och cykling och svenskarna tog därmed in på framförvarande. När det var 300 meter kvar var de jämsides men då fick Ramhult besked om att han måste in i staffboxen 10 sekunder. Det såg mörkt ut men som tur var fick även killen bredvid en 10-sekundare och allt avslutas med en spurtduell som Sverige vinner.

För tjejerna startade Czarnecki med en kanonstart där hon var överlägset först i vattnet. Det blev en bra simning men vid växlingen var marginalen liten, vilket gjorde att Czarneck missade den stora klungan. Trots att hon är en stark cyklist så var det tufft att jaga ikapp framförvarande. På andra sträckan gjorde Österman en mycket god insats, där hon fick jobba mycket på egen hand innan hon lämnade över till Falkenek. Hon gjorde också en fin insats och körde på hårt, men avståndet fram till klungan hade nu blivit lite för stort för att hon skulle ha en chans att jaga ikapp.

Killarna slutade på en 12:e plats och tjejerna på en 10:e plats. För både tjejerna och killarna var det deras första internationella tävling och de gjorde allt utifrån sina bästa förutsättningar. Det är tufft att tävla internationellt och det är små marginaler som avgör hur tävlingen utvecklar sig. Vi har fått mycket kunskap om vad som krävs, vilket ger mersmak till att träna mer och komma tillbaka nästa år.

Samtliga resultat från Banyoles finns här. Länk till annan webbplats.


Foto: Angela Fox


Foto: Angela Fox

Publicerad: 2015-07-29

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i