Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Svensk och Bäckson svenska mästare på medeldistans

I helgen genomfördes den sjätte upplagan av Vätter Challenge i Jönköping. Efter en händelserik SM-tävling blev det till slut Sara Svensk, Triathlon Väst, och Fredrik Bäckson, Umara Sports Club, som kunde titulera sig svenska mästare.

Tävlingen med närmare 500 startande inleddes med sprint och barn- och ungdomsrace på fredagen. Solen sken och det var fullt av publik som hejade på de tappra tävlanden. Även på lördagsmorgonen hade en hel del åskådare samlats längs med Munksjöstranden för att se simstarten kl 9.00. Vattentemperaturen uppmättes till cirka 18 grader men i luften var det blygsamma 13-14 och mulet.

Först upp och långt före alla andra var Björn Andersson, Terrible Tuesdays Triathlon Club. Han skaffade sig ett rejält försprång ut på cykeln men tvingades dessvärre bryta efter första varvet. Första dam upp från simningen var Annie Thorén, Motala Triathlon Club, följd av Mikaela Persson, Dinvelo Cykelklubb. Thorén trampade på hårt och hade skaffat sig en lucka på fem och en halv minut ner till Persson när det närmade sig T2. Olyckligtvis gick Thorén omkull i sista kurvan och tvingades bryta loppet med en ond armbåge. 

Det blev istället Mikaela Persson som intog ledningen på löpningen, följd av en jagande Sara Svensk från Triathlon Väst. På tredjeplats låg Jenny Nilsson, IK NocOut.se. Även Cecilia Jessen, Team Racerdepån, var bland topp tre på cykelmomentet och var bra med på löpningen. 

 

Topptrion på herrsidan växlade flera gånger under cyklingen. Hemmahoppet Erik Holmberg, IKHP, hade ledningen tag, tätt följd av Rickard Carlsson, 338 Småland Triathlon & MSF och Nils Svensson, Dalaregementets IF. När det var dags för växling till löpning var det en annan ordning. Fredrik Bäckson, Umara Sports Club, kom in först och på andra och tredjeplats var Svensson och Andreas Lindén, klubbkamrat till Bäckson som senare bröt.

Lagom till löpningen hade det börjat regna och det var ganska kyligt i luften. På damsidan knappade löpstarka Svensk in på Persson och på näst sista varvet av fyra hade Svensk gått om. Det blev till slut Svensk som korsade mållinjen först och tog SM-titeln. Persson höll undan och tog silvret och Nilsson bronset. 

På herrsidan behöll Bäckson ledningen under hela löpmomentet. George Bjälkemo, CykelCity Triathlon Club, stod för tävlingens snabbaste löpning och tog sig fram till andraplatsen. På tredjeplatsen höll Svensson undan. Det blev alltså guld till Bäckson— som även tog SM-guld i duathlon tidigare på säsongen — silver till Bjälkemo och brons till Svensson.

Det tävlades även i RM för masters under lördagen. 

Stort grattis till alla vinnare och till alla deltagare för fina prestationer. Och ett lika stort tack till arrangören IKHP för en härlig och väl genomförd tävling.

Samtliga resultat från både fredagen och lördagen hittar du här. Länk till annan webbplats.

Kolla in arrangörens film från tävlingsdagarna:


Foto och redigering: Marcus Parsmo

Mikaela Persson (2:a), Sara Svensk (1:a) och Jenny Nilsson (3:a). 


George Bjälkemo (2:a), Fredrik Bäckson (1:a) och Nils Svensson (3:a). 

Foto: Üve Hillep

 

Fler bilder finns på Vätter Challenges facebooksida, på Jönköpings-Posten Länk till annan webbplats. och på instagram: @svensktriathlon

Publicerad: 2015-07-27

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson