Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Galet rolig helg i Väsby

80 unga triathleter från hela landet deltog på tri4funlägret som Svenska Triathlonförbundet och Väsby SS Triathlon arrangerade tillsammans. Entusiasm, skratt och outtömlig rörelseglädje fullkomligt bubblade hela helgen. Vilket underbart gäng!

Ja, det var minst sagt full fart i Upplands Väsby.  

Lekar, teori och diskussioner varvades med massor av rolig träning både utomhus och inomhus. Förutom de självklara passen med simning, cykel och löpning bjöds det också på yoga, hinderbanor, explosivitet, tipspromenad, lekar och samarbetsövningar i olika former.

19 duktiga och engagerade barn och ungdomsledare hade planerat och synkat innehållet de olika passen för att skräddarsy ett bra upplägg för de olika åldrarna. Sammanlagt blev det hela 34 olika aktiviteter som löpte parallellt och avlöste varandra under fredag, lördag och söndag.

Lägret ingår som en återkommande årlig aktivitet i förbundets barn och ungdomskoncept tri4fun. Syftet med lägret är att uppmuntra unga till fortsatt idrottande. Lägret är tänkt som en riktigt rolig happening, något utöver det vanliga som man längtar till under året. Grundvärderingarna är, liksom i hela tri4funkonceptet, idrottsglädje, kompisanda och tillsammanskänsla, helt utan fokus på resultat. De teambildande aktiviteterna är minst lika viktiga som själva träningen och stor vikt läggs på klimatet och hur man är mot varandra. Alla som vill är välkomna att vara med oavsett bakgrund och fysiska förutsättningar. Man får lära känna nya kompisar i olika åldrar från hela landet och träna tillsammans under ledning av duktiga och engagerade ledare.


Foto: Mats Lagerberg

Några aktiviteter hölls i storgrupp med alla deltagare som var mellan 7 och 17 år. Träningspassen däremot var indelade i fyra olika åldersgrupper där man fick träna tillsammans med jämnåriga kamrater från andra föreningar. Under de sociala aktiviteterna delades man in i olika team med nya kompisar i blandade åldrar från olika klubbar; Team Nordén, Team Jorgensen, Team Gomez och Team Brownlee. Alla deltagare fick också en egen teamkompis att hålla lite extra uppsikt på under de tre dagarna.


Foto: Ola Silvdahl


Day by day

Fredag

Lägerdeltagarna fick möjlighet att delta gratis i tävlingen Väsby Duathlon. För barn och ungdomar testades i år en ny tävlingsform där man kunde välja mellan två olika distanser beroende på vilken utmaning man var sugen på. Alla fick medalj. Ingen prispall för dessa klasser utan istället lottades priserna ut bland alla deltagare.

 

Klockan 17.00 startade lägret i Vilunda Sporthall med mellismingel, avprickning och utdelning av goodiebags. Sedan kickades lägret igång med välkomstsnack och olika lekar och lärakännaaktiviteter följt av en gemensam middag för alla på Scandic.

 


Foto: Ola Silvdahl

Lördag

De två äldsta grupperna startade tidigt på morgonen med en timmes simning följt av triathlonsimning i hela bassängen. De två yngsta grupperna startade med parallella inomhuspass med styrka, koordination och hinderbanor. Och en massa lek.


Foto: Mats Lagerberg


Foto: Mats Lagerberg

Sedan blev det mellis för alla och lagom tills regnet upphörde begav sig hela styrkan ut på friidrottsbanan och i löpspåret. Tipspromenad för de yngsta och löpning i alla former för de tre andra grupperna. Löpteknik, stafetter, lekar och backintervaller gav trötta ben och hungriga magar och lunchen slukades med stor aptit.


Foto: Mats Lagerberg


Foto: Mats Lagerberg

Med ny energi i kroppen drog fyra nya pass igång. Springlekar varvades med yoga för de yngsta grupperna medan de äldre körde styrka i parövningar och hinderbana respektive explosivitet. Sedan var det skönt med lite vila och det passade bra att sitta ner och diskutera träning, tävling och värderingar i grupper.


Foto: Mats Lagerberg


Foto: Mats Lagerberg

Mer ny energi i kroppen efter mellanmålet var det äntligen dags för simning för de två yngsta grupperna. De gula tri4funbadmössorna lyste upp hela simhallen och tjejerna och killarna simmade så det stod härliga till. Samtidigt samlade Marie Carlsson och Malin Cederberg de äldsta grupperna och berättade om hur det är att gå på Rikstriathlongymnasiet i Motala.


Foto: Mats Lagerberg

Efter en lugn timme fick de äldsta hoppa i bassängen igen för latjolajbansimning på tre olika stationer. De yngre deltagarna fortsatte in till äventyrsbadet. På kvällen blev det middag och sedan mys med snacks och lekar. Därefter sov alla väldigt gott.

 

Söndag

På söndag morgon var det avfärd till Arlanda Test Track där det blev cykel för hela slanten på olika stationer. Cykel på stora ytor med perfekt underlag och dessutom helt bilfritt är som en dröm för en triathlet. Dessutom uteblev det väntade regnet. 


Foto: Mats Lagerberg


Foto: Mats Lagerberg

 

Foto: Patrik Widing

 

Teknik, säkerhet, duathlon, hinderbana, partempo, och så mycket cykel på rundbana som man ville och orkade. De som ville fick också chans att låna och prova racercykel. Efter en riktigt god lunch var det dags att avsluta helgen och packa in cyklar och trötta, nöjda barn i bilarna. 


Foto: Mats Lagerberg

 

Bilder från helgen hittar du i tri4fun webbalbum:

https://picasaweb.google.com/113944174447159917881/Tri4funlagerVasby13Maj2015 Länk till annan webbplats.

 

Spana också in hashtagen #tri4funäger på Instagram. Vårt Instagramkonto @tri4funsweden roddades under lägret av tolvårige triathleten Johan Melinder,  som skötte uppdraget med bravur.

 

 

Ett stort tack till:

Alla barn och ungdomar som gjorde helgen oförglömlig med all energi, alla skratt och ett föredömligt uppträdande.

Väsby SS Triathlon som med Håkan Melinder, Anna Melinder och Åsa Sandström i spetsen lagt ner oräkneliga timmars ideellt arbete med att få lägret på plats. 

Alla 19 suveräna barn och ungdomsledare som planerade och genomförde bra, roliga och utmanande träningspass och aktiviteter med ett fantastiskt engagemang. 

Alla föräldrar som hjälpte till med allt från att fota hela helgen, handla, laga mat till att bre mackor och köra cyklar.

Idrottslyftet som möjliggjorde att vi kunde hålla mycket låga deltagarkostnader på lägret. 

Publicerad: 2015-05-05

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i