Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Bäckson och Nyström svenska mästare i duathlon

För första gången på länge avgjordes årets SM i duathlon i Upplands Väsby. Vädret såg inför tävlingen ut att bli lite trist men det blev till slut bara några enstaka skurar under dagen där till och med solen tittade fram.

Väsby Duathlon arrangerades av Väsby SS Triathlon och bjöd för året på en ny cykelbana som kördes i varv runt sjön Fysingen, ett eller två beroende på klass och distans. Deltagarantalet var högt med 164 fullföljande vuxna och 65 barn.

Seniorer och motion lång startade klockan 11 och Fredrik Bäckson, Umara Sports Club, tog hand om tätpositionen direkt. Intill växlingen hade dock Henrik Jansson gått om med några sekunder, sekunder som han tappade i själva växlingsmomentet där Fredrik återigen var först ut. Fredrik var dock lite för ivrig att hoppa på cykeln och fick vända tillbaka en kort bit, och så var det helt jämnt igen. En dryg minut efter går Andreas Lindén ut på cykeln på tredje plats.

På damsidan ledde Jenny Nilsson hela första löpet, tätt följd av Eva Nyström ut på cykeln. 20 sekunder efter skuggade Sara Svensk. Inget drama att rapportera om här, och efter cykelmomentet hade Eva övertagit första position och skaffat sig en lucka bakåt på tre och en halv minut till Sara på andra plats, med Jenny ytterligare en minut bakom.

Denna ställning höll i sig under sista löpningen där alla tre sprang ganska jämnt och den svensk mästarinnan i duathlon är i år alltså Eva Nyström, FK Herkules.

När herrarna växlade över till sista löpet hade Andreas kört upp sig till en andra plats, bara 15 sekunder bakom Fredrik. Andreas orkade dock inte hålla i löpningen utan Henrik passerade och sprang i mål som tvåa, drygt två minuter efter dagens suveräne segrare Fredrik Bäckson.

I juniorklassen vann Lovisa Larsson, Bjäre Triathlon och Johan Forsman, Simklubben Elfsborg. Ungdomsklassen vanns av Albin Andersson, Kalmar RC Triathlon och Alma Johansson, Alingsås Triathlonklubb.

När alla vuxna hade tävlat klart var det så dags för barntävlingen. Även här fanns det två distanser att välja på så att det skulle passa alla. Tappra insatser och mycket kämpaglöd bland barnen! Många av deltagarna fortsätter nu helgen med tri4fun-lägret som arrangeras av Väsby SS Triathlon och Svenska Triathlonförbundet.

Resultat från Väsby duathlon Öppnas i nytt fönster.

 


Öppnas i nytt fönster.


Eva Nyström tog guldet. Silvermedaljören heter Sara Svensk och bronsmedaljören Jenny Nilsson.
Foto: Kalle Kemppainen


På herrsidan stod Fredrik Bäckson högst på pallen. Andraplatsen tog Henrik Jansson och trea kom Andreas Lindén. Foto: 

Kalle Kemppainen


Foto: Lotta JohanssonFoto: Kalle Kemppainen


Foto: Kalle Kemppainen

Publicerad: 2015-05-01

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i