Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

STF:s sportchef går ner i tid

STF:s sportchef anställdes på 50 % i april 2014. Huvuduppdraget var att som head coach åt Lisa Nordén koordinera hennes satsning mot Rio 2016, och biuppdraget att med tidigare och nyvunnen erfarenhet bidra till att utveckla STF:s landslagsverksamhet.

I augusti 2014 gick Fredrik upp på heltid och övertog rollen som sportchef i STF. Uppdraget var att leda elitorganisationen och att från grunden bygga ett starkt triathlonlandslag. Den förra delen innebar att tillsammans med anställda tränare på Riksidrottsgymnasiet RIG och Dala Sport Akademi DSA, samt ideella förbundskaptener, skapa bästa möjliga förutsättningar för dagens landslagsaktiva. I den senare delen ingick att arbeta långsiktigt och genom tydlig strategi och god organisation ansvara för kraftigt öka antalet unga triathleter i åldern 15-19 år. Detta bland annat som en förutsättning för att över tid kunna bygga ett starkt landslag.

Fredrik Lundin, förbundsstyrelsen och övrig landslagsledning är överens att en ökning av antalet aktiva i åldern 15-19 år är nödvändig. Dock har Fredrik själv kommit till slutsatsen att han inte känner sig som rätt person att leda det arbetet. Detta är något som förbundet beklagar, men självklart har respekt för.

STF och Fredrik har därför kommit överens att han återgår till sin ursprungliga 50 % tjänst (se ovan) 2015-01-01.

Ansvaret att leda elitorganisationen övergår tillsvidare till Erik Björkman som är ledamot i förbundsstyrelsen med ansvar för elitfrågor. Erik har många års erfarenhet av triathlon i allmänhet, och elitverksamhet i synnerhet. Han har bland annat varit fk och medverkade som head coach då Jocke Willén körde OS i Sydney 2000.

Erik har till sin hjälp för att planera och genomföra verksamheten 2015 för dagens landslagsaktiva; tränarna på RIG (Jocke Willén och Marcus Wernström), på DSA (Jocke Berggren), Fredrik Lundin och fk långdistans Johan Hellström. Såväl RIG som DSA är elitmiljöer som är en del av STF:s elitverksamhet och förutom tid som tränare ingår tid att medverka landslagsorganisationen. Gruppen träffas inom kort och därefter presenteras så snart som möjligt verksamhetsplaner 2015 med mera avseende elitverksamheten.

Inom den närmsta tiden kommer en tjänst som syftar till rekrytering av ungdomar i ålders 15-19 år att annonseras.

 

Erik Björkman                    Fredrik Lundin                     Ola Silvdahl

Ledamot STF                     Head Coach                        Generalsekreterare

Elitansvarig

 

Publicerad: 2014-11-29

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson