Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Vansbro Tri(Du)athlon 2014

Under episka former motade vädergudarna de för dagen konverterade duathleterna framför sig i en regndans av sällan skådat slag! I endast 9 gradig värme, hällregn och snålblåst var det många som hade en tuff dag på jobbet för att uttrycka sig milt.

Tävlingsdagen hade föregåtts av omfattande diskussioner, rykten och frågor om huruvida det skulle bli kort simning, ingen simning eller vad? Tävlingsledningen försökte hålla en tydlig linje med raka besked kring när, var och hur beslut skulle fattas och besked lämnas.

När så lördagen kom stod det klart att temperaturförhållandena inte på långa vägar skull räcka för någon simning över huvudtaget. Det var inte vattentemperaturen som var det största bekymret, den stod på över 14 grader. Det var lufttemperaturen på runt 9 grader och därmed den överväldigande risken för allvarliga nedkylningsbesvär under cykelmomentet som ställde till det! Med aktuell vattentemp hade det enligt reglementet behövt vara minst 14 grader i luften för att det skulle bli avkortad simning, 1500m mot ordinarie 1930m. Så blev alltså inte fallet. Simning ställdes in och ersattes med 6km löpning och bibehållen halvmarathon efter sedvanliga 90km cykel!

På damsidan blev det en tämligen överlägsen seger för Camilla Larsson, Mölndal Outdoor IF som med en cykling på 2:24, avslutande halvmara på 1:30 och sluttid på 4:22:39 defilerade i mål i ensamt majestät. Segermarginalen ner till tvåan Katarina Åström, Triathlon Väst, var hela 18 minuter (4:40:17)! Tredjeplatsen kneps av Malin Alzén, IK Hakaspspojkarna som fick sluttiden 4:45:41.

 

Segraren i damklasen: Camilla Larsson Mölndal Outdoor IF, 4:22:39

På herrsidan var det upplagt för en kamp mellan fjolårssegraren Björn Andersson, Team Racerdepån och fd. proffscyklisten och tillika Paris-Roubaixvinnaren Magnus Bäcksetdt, Team Bianchi! Det blev ingen större kamp dock. Efter en jämn inledning av samtliga toppdeltagare var det ganska snart Björn Andersson som satt i ledning ute på cykelsträckan. En ledning han sedemera kom att hålla ända in i mål där han klarade 4 timmarsgränsen med 44 sekunder och gick i mål på utmärkta 3:59:16. Noterbart är att Björn med sina 2:06 hade snabbare cykelsplit än Magnus med motsvarande 2:08 och sluttid på 4:06:18. Som tredjeman slutade Pär Johansson, SPIF, som trots en snabbare löpning än Magnus aldrig kom riktigt nära och slutade på 4:09:15


Herrsegraren Björn Andersson, 3:59:16

Trots de miserabla förhållandena vittnade de flesta om att arrangemanget var av högsta klass och den numera ”världskända” Vansbroandan kunde inte ens vädret och ändrade tävlingsförhållandena rå på! Funktionärerna får mycket beröm för det arbete och positiva framhejande de stod för!

Det var 575 deltagare som kom till start och av dessa gick 90% eller 514 stycken imål, vilket får anses som en bedrift utöver det vanliga under rådande omständigheter!


Arrangören riktar ett stort tack till alla deltagare för tålamod och fighting spirit, till de fantastiska funktionärerna som gjorde mångas genomförande möjlig samt våra samarbetspartner för ett fantastisk genomfört arrangemang!

Publicerad: 2014-07-02

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i