Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Fredrik Lundin ansvarig head coach för Lisa Nordéns satsning mot Rio 2016

Lisa Nordén som 2013 tog ett mellanår från VM-serien kommer 2014 att inleda sin satsning mot OS i Rio 2016. Lisa kommer att köra flera deltävlingar i VM-serien, bland annat Vattenfall World Triathlon Stockholm lördag 23 augusti 2014. Vid sin sida kommer hon att ha Fredrik ”Ludde” Lundin, som STF:s rekryterat för att som head coach hålla ihop helheten kring Lisas satsning och team. Förutom huvuduppdraget att ansvara för Lisas satsning kommer Ludde att med tidigare och nyvunnen erfarenhet bidra till att utveckla STF:s landslagsverksamhet, primärt avseende kortdistans.

Ludde, hur ser du på jobbet som ny head coach i Svenska Triathlonförbundet?

– Jobbet är mycket motiverande och ska bli fantastiskt roligt, samtidigt som jag har stor respekt för vad jobbet innebär. Lisa är oerhört professionell i sitt utövande och hon ska kunna kräva minst lika mycket professionalitet av personerna omkring. Att få vara delaktig i att stärka och utveckla triathlon i Sverige tillsammans med redan involverade personer och lägga pusselbitarna runt landslaget på olympisk distans är ett privilegium och en intressant uppgift.

Berätta lite om dig själv:

- Jag är 38 år och bor i Nacka med min fru Daniela och vår hund Albin. Jag har jobbat inom simningen i landslag- och klubbverksamhet sedan år 2000. Idag jobbar jag heltid som elittränare i Stockholmspolisens IF, jag fortsätter som elittränare men på deltid. I december 2012 började jag som simtränare för Lisa och Mikael Sahlberg och därefter har även Tom Honig, Patrik Nilsson och Emil Dansk anslutit till gänget. Jag gillar att jobba med individer som är drivna och som vill framåt. Jag försöker själv leva efter “The only way to do great work is to love what you do.” (Steve Jobs).

Vad har du för tankar mot OS 2016 i Rio?

– Först ska jag lyssna av tränare och andra personer som varit involverade de sista åren med Lisa och ta del av deras åsikter. Med det som underlag så fastställer vi upplägget mot OS 2016 i Rio. Att skapa delaktighet och tydlighet i teamet för nutritionist, fysioterapeut, tränare, grentränare, logistik etc.… som alla är oerhört viktiga är prioriterat. För utveckling av övriga landslagsverksamheten så har vi erfarenhet och kunskap i idrotts- och triathlonsverige som är mycket värdefull, så det gäller att samla ihop några kloka huvuden och göra ett bra jobb tillsammans. Då kommer det att bli väldigt bra. Jag kommer att jobba nära och ha kontakt med erkänt duktiga tränare internationellt och head coacher från andra länder, en del av det kan användas som underlag för framtiden.

Hur snabbt kan den nya organisationen vara på plats?

– Det kan nog ta sin tid innan alla pusselbitar är på plats i Lisas team. Det viktigaste just nu är att ge oss tid till att bygga någonting för kontinuitet och fullfölja säsongen 2014 innan tänkbara förändringar utförs.

Blir det stora förändringar?

– Nej, det tror jag inte. Vi kommer att jobba efter samma grundprincip som idag. Men vi ska ju självklart titta över organisationen och det kanske kan innebära förändringar, men inget stort som jag ser i dagsläget. I triathlon ingår ju simning, cykel och löpning, så att jobba med erfarna och kunniga tränare inom respektive gren ser jag som ett prioriterat område för utveckla träningsmetodiken. Lisas tränare Darren Smith kommer att fortsätta att vara ansvarig för träning- och tävlingsupplägg. Jag har stor respekt för Darrens coaching och han har visat att han är en av världens bästa triathlontränare.

Det kommer en generationsväxling i landslaget, hur ser du på den?

– Triathlon har vuxit enormt de senaste åren och blivit en folkidrott i Sverige. Med det så får vi tillgång till fler talangfulla och hårt satsande unga triathleter och konkurrensen ökar, vilket bör förbättra Sveriges landslag på sikt. Eftersom fler utövar triathlon så får vi också fler tränare med kunskap, vilket är väldigt värdefull för att vi ska kunna skörda nya framgångar i framtiden.

Vad ser du fram emot mest just nu?

– Att få arbeta tillsammans med motiverade och positiva medarbetare som är drivna, vill utveckla och som vill framåt. De egenskaperna är något jag själv brinner för och ser som en förutsättning i ett framtida lagbygge.

Lisa, Ludde blir ny head coach i Svenska Triathlonförbundet, hur ser du på det?

- För mig är det ett optimalt upplägg då jag redan har en nästan daglig kontakt med Ludde, och nu dessutom kommer att få med honom ut på VM-Series tävlingar och mästerskap. Han har en bra kontakt med Darren och de två kommer tillsammans med Anders Wiggerud och SOK att sköta allt kring kommande OS period. Ludde är en visionär som vågar tänka lite utanför ramarna - en egenskap som inte kan vara annat än välkommet om man försöker nå det där lilla extra.

Publicerad: 2014-03-25

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson