Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Rekordstort intresse och krockar i tävlingskalendern

Aldrig förr har intresset för att öppna anmälningarna till tävlingar just den 1 december varit så stort. Aldrig tidigare har så många anmält sig till en triathlontävling på en och samma dag (över 2000). Det ökade intresset att arrangera och tävla gör också att det ibland blir krockar i tävlingskalendern.

På årsmötet 2013 beslutade föreningarna att ta bort regeln om att STF skulle neka sanktion för tävlingar samma helg som ett SM. Huvudargumentet var att vi numera har fyra SM under en säsong på 12 helger. Utöver SM-tävlingarna finns det även flera andra stora tävlingar som arrangörer vill undvika. Ett förbud att då arrangera under en SM-helg gör det väldigt svårt för övriga arrangörer att hitta datum för sina tävlingar.

Med den regeln borttagen så har förbundet inte längre något mandat att neka sanktion pga det datum en arrangör önskar. STF:s uppgift är istället att samla in önskemål om datum och informera övriga arrangörer och påtala och försöka undvika krockar så långt som möjligt, vilket har gjorts. Det är alltså ingen nyhet för arrangörerna av dessa tävlingar att de ibland krockar med andra. Ytterst är det just arrangören som väljer när de lägger sin tävling och då finns det även många andra faktorer som spelar in.

I det specifika fallet kring långdistans-SM i Motala som 2014 går samma helg som två medeldistanstävlingar i Vansbro och Halmstad, så kunde inte Motala arrangera tävlingen någon annan helg av olika anledningar. I Vansbro tvingades arrangören att byta helg pga krav från Vansbrosimmet. Arrangören har varit öppen för i stort sett alla tänkbara helger, men tillslut fanns bara sista helgen i juni som möjligt alternativ. Även Halmstad kan av olika anledningar inte arrangera någon annan helg och därmed får vi tyvärr denna krock.

Vi ser fram emot ytterligare en rekordartad säsong med mängder av fina tävlingar och hoppas att du som deltagare ska hitta tillräckligt med utmaningar bland alla tävlingar som finns att tillgå.

Publicerad: 2013-12-02

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i