Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

VM guld till Lisa Nordén

Efter att ha tillbringat natten på sjukhus efter matförgiftning, visade Lisa Nordén återigen att hon är en idrottskvinna med extraordinär vilja. Hon inte bara tog sig till start, hon genomförde loppet på ett makalöst sätt och genom sin fjärdeplats (!) i sista VM deltävlingen vann hon ett väldigt välförtjänt VM guld.

Inför VM finalen i Auckland såg allt så bra ut. Tvåa i sammandraget, en säsongsavslutning med starkt uppåtgående form och en träning som gått enligt plan.

Allt förändrades natten innan tävlingsdagen då Lisa drabbades av matförgiftning. Efter ett par timmar bar det iväg till sjukhuset för vätskeersättning och medicin mot illamående. Sedan några få timmars sömn innan frukosten. På frukosten var Lisa väldigt blek och när hon förklarade att hon skulle köra tävlingsförberedelserna enligt plan och fatta beslut om deltagande efter insimmet, kändes det inte helt stabilt.

Lisa tog sig ner till tävlingsområdet och efter ha kört alla rutinerna och insim kom ett litet leende. Kanske ändå.

Hon startade och var sjua upp efter simningen. Därefter gick hon med en första grupp på cykeln med ca 20 konkurrenter. Cykelbanan var mycket tuff och kördes i åtta varv. Erin Densham som låg före Lisa i sammandraget hade en dålig dag och bröt tävlingen. Lisa körde sedan kontrollerat den hårda cykelbanan varv efter varv.

Ut på löpningen gick en grupp med nio triathleter loss och låg samlat. Båda de värsta rivalerna Annie Haug och Andrea Hewitt var med i gruppen. Lisa visste att även om Haug eller Hewitt var vann dagens tävling, skulle Lisa vinna VM guldet om hon kom topp 6. Ett  par hundra meter före mål gick Haug loss och det blev en lucka. Lisa och de andra spurtade mot mål, och trots sitt dåliga utgångsläge lyckades Lisa på något makalöst sätt gå i mål som fyra i tävlingen. Placeringen räckte till en förstaplacering i slutställningen och därmed VM guld. Bragdguld, någon?

 


Lisa Nordén vinner VM guld 2012. Foto: Ola Silvdahl

Publicerad: 2012-10-20

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i