Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

100 skolbarn körde triathlon i Alingsås

En helt fantastisk onsdag har det varit i Alingsås. Idrott ska vara kul och det var det verkligen idag. Det tyckte de hundra spralliga och glada Vittra-elever i Alingsås som körde sin första triathlon. Årskurs 4-6 körde triathlon med Tri4Fun Väst på Gerdskenvallen. Eleverna kom i fyra olika omgångar, laddade till max med cykel, cykelhjälm och löparkläder. Kallt och ruggigt var det men det dröjde inte länge förrän både värmen i kroppen och pulsen steg ordentligt.

Fler bilder kommer

Först fick barnen lära sig hur man tränar och tävlar i triathlon. De flesta hade fått en triathlonintroduktion med Tri4Fun redan förra veckan och visste vad triathlon var. Många hade också sett på tv när Lisa Nordén körde OS och VM.

Idag fick de lära sig att triathlon är en uthållighetsidrott som man kan köra på flera olika distanser. Alla kan vara med, gammal som ung, man väljer själv, det finns något som passar alla. Sprint, olympisk distans eller riktigt långt på Ironmandistans. Barnen pustade ut litegrann när de fick veta att barn kör kortare. Har man fyllt 12 år och vill tävla så simmar man 200 meter, cyklar 5 km och springer 1,25 km. Är man yngre så är distansen kortare.

Klicka här för att läsa mer om hur triathlon fungerar Länk till annan webbplats.

Mycket spring i benen var det och eleverna kunde knappt vänta på att komma igång. Det märktes verkligen att de hade laddat inför den här dagen. Otroligt kul att se ett sådant intresse. Men innan man kan köra igång behöver man lära sig lite olika saker.

Vad är ett växlingsområde? Vilka regler gäller? Var ska man springa? Varför gör man tecken när man cyklar? Barnen fattade vinken direkt. Varför man har tecken när man cyklar var ganska enkelt att förstå. Många hade sett Lilla Sportspegeln häromkvällen där en hel cykelklunga ramlade i ett cykellopp. Stopptecknet kommer alla att komma ihåg efter den här dagen.

 

Efter genomgång av banan och uppvärmning var det bara en sak kvar före start. Kontroll av hjälmar och bromsar, som alltid på en triathlontävling. Det är viktigt att komma ihåg att hjälmen ska sitta långt fram i pannan och den ska vara ordentligt knäppt och spänd. Någon hade glömt cykel, någon annan hade glömt hjälmen. Men med schyssta kompisar och lite vilja så går det enkelt att fixa.


 

Simningen ersattes denna kyliga onsdag av löpning med crawltag. De flesta tyckte att det var riktigt häftigt att få ha likadana badmössor som de hade på VM i Stockholm. Exakt likadana faktiskt.

Lite taktiksnack före starten som gick ut på att dagens triathlon skulle vara träning, inte tävling och att man skulle köra i sin egen takt. Viktigt förstås att ta hänsyn till kompisarna och att komma ihåg att hushålla med krafterna. Mycket på en gång.

Taggade elever på startlinjen hejades på av kompisarna som väntade på sin tur. Gerdskenvallen rungade av hejarop och ”simning”, cykel och löpning gick i en rasande fart.

 

Vilka barn, vilka insatser! Eleverna gav verkligen allt. Vilken härlig kraft och energi det gav att se alla dessa underbara barn som kämpade hela vägen in i mål.


 


Sedan fick de pusta ut lite grann innan det var dags att få en välförtjänt guldmedalj, självklart med triathlonmotiv. Kanske i helt äkta guld ;)En inbjudan till ungdomsträningen i Alingsås Triathlonklubb och information om triathlon delades också ut. Många var sugna på att komma och testa.

Kom du också!Klicka här för att se inbjudan. Länk till annan webbplats.

Måndagar: ungdomsträning utomhus, cykel och löpning mellan 18.00-19.00

Fredagar: triathlonsimning i simhallen mellan 19.00-20.00

Söndagar: triathlonsimning i simhallen mellan 08.00-09.00. Då kan mamma och pappa också träna triathlon samtidigt om de vill. Underbara träningspass för hela familjen som ger energi hela dagen.

Många barn har flera aktiviteter och några undrade om man måste vara med på alla tre passen varje vecka. Svar nej. Det kanske fungerar att köra ett eller två pass i veckan? Då går det jättebra. Man behöver heller inte ha tränat simning, cykel eller löpning tidigare. Alla är varmt välkomna. Riktigt rolig träning utlovas.

Förra veckans kanonkuletävling på simningen är en återkommande favorit bland barnen.

Stort grattis till alla fyror, femmor och sexor som idag körde sin första triathlon. Med bravur. Det vore riktigt kul att träffa alla Vittraelever på barn-ungdomsträningen i Alingsås Triathlonklubb. Tränarna Gary och Magnus är redo att lära er allt om triathlon.

 

Tack till Gerdskens BK som lånade ut sin anläggning under hela dagen. Stort tack till Henrik Drottz som inte bara är idrottslärare och pingistränare utan också en lysande triathlonfunktionär. Extra tack också till Tobias som pluggar på handbollsgymnasiet och gjorde praktik på Vittra. Idag som funktionär. Toppenbra jobbat!

Publicerad: 2012-10-03

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson