Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Lisa gör säsongsstart på söndag

På söndag gör Lisa Nordén tävlingsdebut för säsongen 2012 i Mooloolaba World Cup. Det stora målet i sikte är självklart OS i London. Vid OS i Peking för fyra år sedan var Lisa med för att se och lära. I sommar är målet ett helt annat.

- I OS finns det tre saker som räknas. Guld, silver och brons. Jag tävlar för att jag vill ta en medalj, annars hade jag inte offrat så många sovmorgnar, säger Nordén.

28-åriga skånskan Lisa Nordén håller just nu på att förbereda sig inför karriärens hittills viktigaste säsong. Sedan i november har hon laddat inför årets tävlingar i Canberra. Hon kommer att vara kvar i Australien fram till mitten av april.

Och träningen har, bortsett från en bristning i en muskelhinna i vaden, fungerat väldigt bra:

-  Det där hände i november. Nu har jag successivt trappat upp träningen, och det framför allt löpningen. Nu ligger jag på den dos som jag ska vara på. Det handlar om ungefär 30 timmars träning i veckan, säger Nordén som efter att ha tagit medalj i VM-serien under både 2009 och 2010 hade ett mycket struligt 2011.

Förklaringen till det var en krånglande fot:

- Det var otroligt frustrerande. Men tack vare doktor Hartman på Irland kom vi tillrätta med problemet. Och när jag kom fyra vid VM-finalen i Peking trots att jag inte alls hade kunnat förbereda mig som jag ville under stora delar av säsongen kom ju tankarna kring vilken nivå som jag skulle kunna prestera på om jag hade varit hel, säger Nordén.

VM-serien inleds i Sydney 14 april. Men årets givna höjdare är förstås OS i London 4 augusti:

- I OS är det tre saker som räknas. Guld, silver och brons. Jag tävlar för att jag vill ta hem en medalj. Annars hade jag inte pushat kroppen så hårt varje dag, eller offrat så många sovmorgnar för att gå upp och simma klockan fem på morgonen. Jag ser det här året som något av examen på det arbete som jag och Darren (tränaren Darren Smith) gjort sedan OS i Peking (där hon slutade på 18:e plats). Samtidigt som jag ska göra allt för att ta en medalj kommer jag att känna mig nöjd om jag kan göra alla förberedelser inför OS, och åker dit och genomför loppet så bra jag kan kommer jag vara nöjd med den prestationen, säger Nordén.

 

En annan mycket spännande tävling sker ca 3 veckor efter OS. Stockholm kommer då att vara värd för en VM- deltävling i triathlon. Tävlingen kommer att arrangeras centralt i Stockholm under helgen 25-26 augusti.

- Detta är första gången jag har möjlighet att få tävla på högsta nivå på hemmaplan, och det är något jag verkligen ser fram emot. Banan kommer sannolikt att bli en av de vackraste i serien med inslag från Strömmen, Gamla stan och slottet avslutar Nordén.

 

Så tävlar Lisa Nordén säsongen 2012

25 mars Mooloolaba, Australien (World Cup)

14 april Sydney, Australien (VM serien)

11 maj San Diego, USA (VM serien)

23-24 juni Kitzbühel, Österrike (prel.) (VM serien)

21-22 juli Hamburg, Tyskland (prel.) (VM serien)

4 augusti OS London, Storbritannien

25-26 augusti Stockholm (VM serien)

 

Träningsbaser

November 2011-April 2012: Canberra

 16 april-14 maj USA

15-23 maj: Sverige (Skåne)

20 maj-31 juli, Davos, Schweiz

 

För intervju med Lisa Nordén, kontakta Tomas Wiker, förbundskapten 070-833 61 88 eller tomas.wiker@svensktriathlon.org

Publicerad: 2012-03-22

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson