Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

VM till Stockholm 2012

Svenska Triathlonförbundet kan idag meddela att Stockholm kommer att vara värd för en VM-tävling i triathlon 2012. Tävlingen kommer att arrangeras centralt i Stockholm under helgen 25-26 augusti.

VM i triathlon avgörs i en serie med åtta deltävlingar som arrangeras runt om i världen. Av deltävlingarna arrangeras sex på olympisk distans (1500 meter simning - 40 km cykel - 10 km löpning) och två på sprintdistans (750 m -20 km - 5 km). Deltävlingen i Stockholm kommer att arrangeras på sprintdistans.

 

Under deltävlingen i Stockholm kommer dessutom stafett-VM avgöras. I stafetten ingår två kvinnor och två män från varje land. Distanserna är superkorta (300 m - 6 km - 2 km). Alla i laget kör igenom de tre momenten. Disciplinen är mycket dynamisk och ambitionen är att den precis som triathlon individuellt kommer att finnas med på OS-programmet 2016.

 

Förutom elittävlingen arrangeras under helgen även en motionstävling både på olympisk och sprintdistans där deltagare på alla nivåer kan starta. Störst deltagarantal hittills i VM-serien har deltävlingen i Hamburg med över 10 000 motionärer. Stockholm Triathlon arrangerades som motionstävling 2011 med 2 000 deltagare och beräknas i år ha 3 000 deltagare.

 

Tävlingen kommer att arrangeras av STF, dess medlemsföreningar (svensk triathlon) och ett antal samarbetspartners, samt vårt internationella förbund - International Triathlon Union. Kontraktet avser förutom VM-tävlingen 2012, även medverkan i VM-serien 2013 och 2014.

 

Att etablera en återkommande internationell tävling på högsta nivå har varit ett långsiktigt strategiskt mål för svensk triathlon. 2010 tog STF över ansvaret för Stockholm Triathlon och har sedan dess lagt ner mycket tid och energi för att dels skapa en fantastisk tävling, dels skapa förutsättningar för att inom ramen för tävlingen etablera det internationella eventet. VM innebär att eventet flyttar in i centrala Stockholm och att vi därigenom skapar en av världens vackraste triathlontävlingar.

 


Arenan - ITU World Triathlon Stockholm

 

Stockholm och STF lämnade under hösten 2011 in en ansökan avseende en VM-deltävling. Av olika skäl beslutade dock STF att dra tillbaka ansökan innan beslut hade tagits, för att istället göra ett omtag inför 2013. När en de tilltänkta deltävlingarna 2012 fick problem att medverka, väcktes före jul frågan om det trots allt gick att skapa förutsättningar för att få med Stockholm redan 2012.

 

Det är med stor glädje vi nu kan meddela att detta är en realitet. 

 

Schema ITU World Triathlon Stockholm 2012

Lördag 25 augusti

Sprint damer elit

Sprint herrar elit

Söndag 26 augusti

Motionstävling: Sprint, Olympisk och lag

VM Stafett elit

 

VM-tävlingarna i Stockholm kommer att sändas för en publik på över 20 miljoner TV-tittare. Då staden är triathlons arena innebär det en fantastisk möjlighet att exponera vår vackra huvudstad runt om i världen på ett fantastiskt fint sätt.

 

Kommentar Lisa Nordén, svensk medaljkandidat i OS i London 2012:

”Det är fantastiskt roligt att Sverige och Stockholm kommer att stå som värd för en VM-deltävling.

Detta är första gången jag har möjlighet att få tävla på högsta nivå på hemmaplan, och det är något jag verkligen ser fram emot. Banan kommer sannolikt att bli en av de vackraste i serien med inslag från Strömmen, Gamla stan och slottet. Spektakulära omgivningar som sannolikt kommer att bli ganska krävande för oss tävlande.

Elittävlingen kommer att bli mycket tuff då det närmar sig slutet av serien och poängen är viktiga för sammandraget. Att återhämta sig efter en formtoppning som OS kommer att kräva en del, inte minst för att jag absolut vill prestera på topp på hemmaplan. Augusti månad skulle potentiellt kunna bli den största månaden för mig i min karriär, med både OS och Stockholm på programmet.

Jag hoppas att en svensk publik och ett stort stöd kan ge mig en liten fördel ute på banan.

Jag vill samtidigt passa på att uppmana alla som har möjlighet att komma till Stockholm och delta i tävlingen. Triathlon är en fantastisk idrott som passar motionärer på alla nivåer och att få tävla i vår vackra huvudstad är inspirerande”.

 

Mer information om VM i triathlon ges löpande på www.stockholm-tri.se Länk till annan webbplats., samt på en kommande presskonferens i Stockholm.

 

För mer information:

Ola Silvdahl, Generalsekreterare

0708-48 55 00, ola.silvdahl@svensktriathlon.org

 

Mattias Sjöberg, Tävlingsledare

0708-42 85 28, mattias.sjoberg@svensktriathlon.org

 

 

Publicerad: 2012-03-01

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson