Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Dramatisk avslutning av elitlägret på Playitas

Under en vecka samlades delar av svenska triathlonlandslaget/utvecklingslaget samt aktiva från Riksidrotssgymnasiet och Dala Sports Center på Playitas, Fuerteventrura. Lägret fick en dramatisk avslutning när det sista träningspasset i simning skulle genomföras i havet.

Det var ett gäng trötta men förväntansfulla aktiva som stod uppradade på den svarta lavasandstranden när det sista simpasset i lördags skulle genomföras. Uppgiften var 90 minuter distanssimning i Atlantens klara vatten. Vattentemperaturen höll behagliga 19 grader, vinden var för dagen obefintligt och solen strålade. Tränare och förbundskapten Tomas Viker skulle följa med som backup i en för dagen hyrd kajak.


Förväntansfulla aktiva inför öppetvattenpasset. Foto: Ingrid Djurback

 

Det dröjde inte länge föränn de första vrålen började eka över Atlatens böljande vattenyta. De visade sig att under det lugna vattenytan döljde det sig tusentals brännmaneter som genom evolutionen lärt sig hur man ska hålla ovälkommna fiender borta. Maneternas fina trådar brände vid varje touch de aktivas händer, fötter och ansikte och resulterade i en rejäl sveda som fick brännässlor att framstå som myggbett. Efter ca 40 minuters kamp tvingades gruppen ge upp och motvilligt förklara sig besegrade av en gäng ryggradslösa geleklumpar. Slutsats - dont mess with nature! Väl uppe på stranden byttes skriken mot lättsamma skratt över den smått komiska situationen. Brännmaneter är välidgt ovanliga i dessa vatten men av någon anledningen hade de denna dag valt vår strand.

 
De aktiva tog till alla sätt för att slippa vara i vattnet! Fotot: Ingrid Djurback

 

Lägret har förövrigt fungerat bra. Playitas fyller alla behov för ett lyckat läger. Närheten till simbassäng, löpvänliga stigar och grusvägar, tuff cykel och inte minst bra mat. Tillsammans med Svenska Triathlonförbundets breddläger skaps också en social atomsfär som ger mycket energi till trötta kroppar. Vi ser med spänning fram mot säsongen 2012.

 

Publicerad: 2012-01-17

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson