Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Svenska age group triathleter äntrade banan i Peking

I flera dagar har vi alla kunnat se triathlon på toppnivå, men igår morse var det de svenska Age Group deltagarnas tur att hoppa i vattnet och köra Olympisk distans på VM i Beijing. I området mellan växlingsområdet (TA) och starten gick det att ta på adrenalinet och stämningen kokade. Upplagt för en riktig publikfest alltså, till och med vädret hade bestämt sig för att göra sitt bästa – blå himmel och sol.

Alla som ställer upp i en tävling har ett mål. En del vill bara komma runt banan och fullfölja, andra vill vinna. Bland de svenska triathleterna fanns det också uppsatta mål och efter målgång kunde vi konstatera att det varit en bra dag för de svenska.

 

Tomas Lindblom, bosatt i Australien sprang in på en åttonde plats i M50 klassen, ett resultat som Tomas var mycket nöjd med.  Som trea upp på simningen inte långt från förste man (6 sekunder)  var Tomas bra med ut på cykeln. Där tappade han dock ett par placeringar med avslutade sen med en bra löpning. Tomas fru Helen fick tyvärr avbryta tävlingen efter simningen pga. sjukdom.

 

I klassen M45 på EM tidigare i somras i spanska Pontevedra tog Pasi Salonen en silvermedalj. Vinnaren där fanns inte med på startlinjen här i Beijing, men det fanns andra duktiga atleter. Pasi hamnade lite för sig själv på simningen och fick inga fötter att ligga på. Var 7:e man upp ur vattnet 2:40 efter förste i sin klass. På cyklingen fick Pasi (som är gammal cyklist) trycka på för att ligga med i den jagande klungan på tre, som senare blev en klunga på sex. ”De är inte dåliga alltså de andra pojkarna”, säger en glad Pasi.  Cyklar man hårt kan löpningen bli lidande och det var först på sista varvet, totalt tre, som farten kom.  Efter en långspurt sprang Pasi in på en femte plats, knappt två minuter upp till bronset.

 

Som sagt – en bra dag sett med svenska ögon. Dagen blev sen inte sämre av Lisa Nordéns urstarka lopp senare på dagen. Det pratas redan nya träningsdoser och nya mål. Man kan inte låta bli att inspireras under en sådan här vecka. VM och EM är mer än en tävling. Det är även en riktig energikick.

Publicerad: 2011-09-12

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson