Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Lisa Nordén är tillbaka i världseliten på allvar

Lisa Nordén är tillbaka i världseliten på allvar. Vid dagens avslutning på VM-serien i Peking spurtade Nordén in som fyra.

– Klart över förväntan, säger en mycket nöjd skånska.

Med mindre än ett år kvar till OS i London visade den svenska topptriathleten Lisa Nordén klass.
I dag fick Nordén, som tidigare under säsongen haft problem med en inflammerad fot, ett mycket efterlängtat besked när hon sprang in som fyra vid VM-seriens final i Peking.
Nordén såg till att ligga långt fram i fältet genom hela loppet. Hon var nia upp ur vattnet; bara fem sekunder från täten.
– Under det senaste året har jag jobbat mycket med min simning, och den har verkligen utvecklats. Nu var jag först fram till den första bojen, och det betydde att jag kunde kontrollera loppet. Det var ett helt omvänt scenario jämfört med OS på den här banan för tre år sedan, då tappade jag på simningen, säger Nordén som var med i den grupp på tretton personer som gick loss på cyklingen.
Avståndet till den jagande gruppen blev hela två minuter.
Nordén som är en vass cyklist, såg till att hålla sig långt framme i klungan under de fyra milen på hojen, men hon gjorde inget försök att gå loss:
– Jag är så osäker på min löpform att jag ville spara så mycket krafter som möjligt ut på löpningen. Jag valde att bevaka min position, säger Nordén.

På löpningen gick Andrea Hewitt och Helen Jenkins loss och Nordén hamnade i en grupp på fem personer som gjorde upp om den sista pallplatsen.
Efter en tuff batalj slutade Nordén fyra:
– Jag hade verkligen velat ha de där blommorna som de tre på pallen får. Men totalt sett är jag väldigt nöjd med mitt lopp. Det var klart över förväntan, och ett väldigt positivt besked inför kommande år. Om jag kan vara så högt upp i resultatlistan trots att jag inte kört någon fartträning alls i löpningen borde det kunna bli riktigt bra till nästa år efter en vinter med riktigt bra träning, säger Nordén som slutade nia i årets VM-serie.

Redan om åtta dagar drar nästa års VM-serie igång.
Platsen är japanska Yokohama som tvingades ställa in sin tävling i våras på grund av den stora naturkatastrofen som drabbade Japan.
Efter tävlingen i Yokohama kommer Nordén att göra ytterligare två tävlingar (Dallas och Los Angeles) innan hon inleder grundträningen inför kommande år där OS i London är det stora målet.

För vidare information kontakta Svenska triathlonförbundets sportchef Tomas Wiker på 070-833 61 88 eller tomas.wiker@svensktriathlon.org

Resultat Grand Final Peking:

1) Andrea Hewitt, Nya Zeeland, 1.58,27, 2) Helen Jenkins, Storbritannien, +0,13, 3) Melanie Annaheim, Schweiz, +0,31, 4) Lisa Nordén, Sverige, +0,33.

Olympisk distans: 1 500 meter simning, 40 km cykel, 10 km löpning.

Slutställning, VM-serien:

 1) Helen Jenkins, Storbritannien, 4023 poäng, 2) Andrea Hewitt, Nya Zeeland, 3836, 3) Sarah Groff, USA, 2783, 9) Lisa Nordén, 2265.

 


Foto Lina Karlsson


Foto: Lina Karlsson

Publicerad: 2011-09-11

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i