Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Lisa Nordén på plats i London - ett år kvar till OS

Den 4 augusti nästa år jagar Lisa Nordén OS-medalj i London. I helgen genrepar 26-åringen på den olympiska banan när VM-serien gör ett stopp i den brittiska huvudstaden.

Tre deltävlingar återstår i årets VM-serie i triathlon.
Men för Lisa Nordén, som tagit medalj de två senaste åren, är möjligheterna att nå pallen i VM-sammandraget redan borta.
Förklaringen: att hon inte ens stått på startlinjen i de två senaste VM-deltävlingarna.
Och anledningen till det är en krånglande fot.
Lisa berättar:
– Direkt efter VM-deltävlingen i Madrid (5 juni) åkte jag till Irland och träffade en läkare som är expert på löprelaterade skador. Han hittade en inflammation i foten. Efter det besöket fick jag lägga om träningen helt. Det blev ett par väldigt lugna veckor. Efter de lugna veckorna fick jag köra igång med grundträning igen. Nu har jag trappat upp intensiteten igen, men det är en ganska lång väg tillbaka till där jag vill vara, berättar Lisa som i helgen får ett test på hur hon står sig mot den absoluta världseliten.
Och detta på nästa års OS-bana i London.
– Detta blir ett väldigt bra genrep på vad som väntar i OS. Vi kommer göra en hel del mätningar och tester under loppet. Jag kommer att köra med watt- & GPS mätare på cykeln för att se vilka fysiska krav som ställs, och för att se vad vi måste jobba på i träningen fram mot OS, säger Lisa.

Hur är OS-banan?
– Simningen avgörs i The Serpentine i Hyde Park, cyklingen och löpningen sker i centrala London. Det är en ganska flack bana, men den är teknisk med rondeller och i löpningen är det mestadels flackt med några tvära kurvor. Så det kommer att bli utslagsgivande, säger Nordén som sedan maj månad haft schweiziska Davos (på 1 500 meters höjd) som sin träningsbas:
– Jag har varit här de fyra senaste somrarna, så jag känner mej hemma här. Nu hälsar de på mig i snabbköpet så jag verkar vara accepterad, skrattar Lisa som nu har blickarna riktade mot sitt andra OS.
Vid OS i Peking 2008 slutade hon på 18:e plats:
– Det är lätt att drunkna i upplevelser i ett OS. I Peking var jag exempelvis på invigningen, en stor upplevelse, men det tog mycket kraft. Den kommer jag inte vara med på i London. Jag vet att om jag bara får vara frisk och kan förbereda mig som jag vill kan jag vara med och konkurrera om topplaceringarna i OS. Men det är det förstås också flera andra som kan vara, säger Lisa Nordén som efter tävlingarna i London drar vidare till Irland för att träffa fotläkaren igen, och en ny avstämning för att kunna förbereda sig så optimalt som möjligt inför avslutningen av säsongen, och framför allt inför nästa år och OS i London.

För vidare information kontakta Svenska triathlonförbundets sportchef Tomas Wiker på 070-833 61 88 eller tomas.wiker@svensktriathlon.org

Fakta
ITU VM-serie Olympisk distans (återstående tävlingar)
6-7 augusti London, England
20-21 augusti Lausanne, Schweiz (sprint-VM)
10-11 september Peking, Kina (VM - final)

Ställning i VM-serien efter fyra av sex deltävlingar, damer: 1) Barbara Riveros Diaz, Chile, 2 498, 2) Paula Findlay, Kanada, 2 400 poäng, 3) Andrea Hewitt, Nya Zeeland, 2 318, 20) Lisa Nordén, Sverige, 768.
Herrar: 1) Javier Gomez, Spanien, 2 027 poäng, 2) William Clarke, Storbritannien, 1 935, 3) David Hauss, Frankrike, 1 907.

Övriga stortävlingar

19 september Yokohama, Japan (tävling som flyttades i våras på grund av naturkatastrofen, ingår i nästa års VM-serie)

Distanser:
Olympisk distans: 1 500 meter simning, 40 km cykel, 10 km löpning.
Sprint: 750 meter simning, 20 km cykel, 5 km löpning.

Fakta Lisa Nordén
Född: 24 november 1984.
Klubb: Kristianstad Triathlon Klubb
Tränare: Darren Smith.
Meriter: Guld i sprint-VM 2010. Silver i VM-serien 2009 och brons i VM-serien 2010 (segrar i två deltävlingar Yokohama 2009 och Hamburg 2010).
EM-brons 2008 och 2010.
18:e plats vid OS i Peking 2008.

Publicerad: 2011-08-04

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i