Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Dags för Kalmar Triathlon 5-6 augusti

Nu är det bara dagar kvar till årets Kalmar Triathlon. På fredag den 5 augusti är det mini- och sprintdistanserna och på lördag den 6 augusti är det så dags för ”Järnmannen” – SM på långdistans. Intresset för tävlingarna är rekordstort.

Vi kollade läget med tävlingsledningen inför årets tävling.

 

Vad är nytt med tävlingen i år?

De som har tävlat tidigare i Kalmar kommer att känna igen sig. Bansträckningen för de olika momenten är till stor del samma som tidigare år. I och med det stadigt ökade deltagarantalet så växte tävlingarna ur det tidigare växlingsområdet på Kattrumpan och det flyttades förra året till Elevatorkajen. I år har det gjorts en del förändringar i växlingsområdet vilket kommer att göra det bättre båda för deltagarna och för åskådarna. Det har skapats en mer samlad och intim känsla i växlingsområdet och plats för en större expo på fredagen.

 

Om man aldrig tävlat i Kalmar, varför ska man åka just dit?

Järnmannen i Kalmar är den enda tävlingen på Ironmandistans i Sverige. Vill man testa sina gränser så är Kalmar platsen. Banan anses dessutom vara mycket snabb, vilket gör att många sätter personbästa just i Kalmar.  I år är det rekord i antal deltagare – över 1400 anmälda till Järnmannen och mini/sprint  – så vill man träffa andra triathleter och utbyta erfarenheter så finns det ingen bättre plats. Sist, men inte minst, så är tävlingarna en folkfest för Kalmarborna och tillresta supportrar. Runt 15 000 åskådare brukar ta sig till växlingsområdet och utmed banorna för att följa tävlingarna och lyfta fram deltagarna.

 

Rykten om Ironman i Kalmar?

Det har ryktats ett tag om att Kalmar ska arrangera en Ironman. Det är inget som är klart men Kalmar stad och WTC (bolaget som äger rättigheterna till Ironmantävlingarna i Europa) har skrivit en sk avsiktsförklaring gällande Kalmar Ironman 2012. Förhandlingar pågår mellan parterna.  

Publicerad: 2011-08-02

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson