Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Eva Nyström tvåa i Challenge Århus

Eva Nyström, FKH Triathlon och Thule Adventure Team svarade i söndags för en världsklassig triathlonprestation i Danska Århus. Hon placerade sig på andra plats, bara tolv minuter efter regerande världsmästarinnan på långdistans och 2:an från Hawaii Ironman Hawaii 2010, Caroline Steffen från Schweiz.

Evas bedrift är imponerande, inte minst med tanke på att hon för fem månader sen födde en son, som precis som Eva mår kanonfint av att Eva tränar några gånger om dagen.


Eva Nyström med sin son efter målgång  (Foto: Fredrik Ivansson)

 

Evas lopp började med en strålande simning, där hon hade de bästa närmare procentuellt än vad det brukar vara under simmomentet. Det var 1900 meter, som nu var kortas ned till 1000 meter på grund av endast 13.1 grader i vattnet. Våtdräkt var obligatoriskt.

 

Under de följande 9 milen cykel på den danska landsbygden, med små, smala och tekniska vägar, tappade Eva en del på slutsegraren Caroline men plockade placeringar och låg 3:a ut på löpningen, cirka 3-4 minuter efter danska mästaren Michelle Vestrby. Med dagens snabbaste halvmara (1.24.48) i damklassen, sprang Eva upp sig till en 2:a plats på sista löpvarvet av tre och kunde springa i mål nästan två minuter före tredjeplatsen. Även löpningen var tuff, men trappor på till ett Museum och upp genom ett parkeringshus (närmare bestämt 160 trappsteg!) med mera på varje varv.


Eva under löpmomentet. Foto: Fredrik Ivansson

 

Svenska proffstriathleten Björn Andersson var 6:a i herrklassen,  efter cyklingen ledde han som vanligt men föll tyvärr igenom till en 6:e plats på sista varvet på löpningen.

 

Challenge Århus är en del av de mycket prestigefyllda Challenge triathlontävlingarna på Ironman och halv Ironman distans. Challengetävlingarna är inte minst populära bland eliten och är inte sällan fulltecknade, som den här i Århus med cirka 1200 deltagare. De konkurrerar med IRONMAN TM som nästan alltid säljer slut sina startplatser på någon dag, förutom till proffsen som kan anmäla sig senare men som oftast behöver betala startavgift och lösa en speciell Ironman proffslicens för Ironmantävlingarna, vilket inte behövs för Challengetävlingarna.

 

1.      Caroline Steffen: Schweiz 4.04:16

2.      Eva Nyström, Sverige: 4.16:36

3.      Michelle Vesterby, Danmark.  4.18:11

 

http://results1.ultimate.dk/events/2011/triathlon/challengeaarhus/challenge/estandings/front/frameset.php Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2011-07-05

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i