Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

STF:s Utvecklingsplan

Svenska Triathlonförbundets utvecklingsplan - 2025


För att skapa en sund och allsidig utveckling från barn, ungdom till vuxen krävs kunskap inom träningslära och träningsplanering. För den som strävar efter att nå världstoppen krävs kunskap, fokus och hög grad av specialisering. För att veta vad man ska specialisera sig på krävs insikt i idrottens kravprofil, det vill säga de specifika krav som idrotten ställer på en elitaktiv i en tävlingssituation.

Utvecklingsplanen kan ses som en handbok, där kunskap om specifika områden som tränings- och tävlingslära, tester, återhämtning och tävlingssystem kan inhämtas. Dokumentet är riktat mot vad som krävs för att nå världstoppen och för att ta medaljer på VM och OS. Med rätt kunskap är sedan strävan att efterlikna tävlings intensitet, varaktighet, aktivitetsform, rörelsemönster, hastigheter, underlag och utrustning i så hög grad som möjligt.

Utvecklingsplanen ska vara ett redskap för att beskriva nyckelfaktorer och kvaliteter för framgång ur ett olympiskt medaljperspektiv med hjälp av beskrivande statistik och data baserat på vad som krävs. Information och kunskapsutbyte har inhämtats från framstående triathlonnationer som Canada, Frankrike, Norge, Danmark och England.

Utvecklingsplanen är ett levande dokument, som ständigt behöver uppdateras, då triathlon och dess förutsättningar är i ständig utveckling, där vissa värden snabbt blir inaktuella. Nuvarande upplaga är en första utgåva som kan ses som en handbok med generell information, riktvärden och data från 1 - 2 olympiska cykler. Fortsättningsvis vill vi kunna utveckla dokumentet tillsammans med våra elittränare i olika steg, så att det finns rekommendationer om tester, träningsprogram och en träningsfilosofi för olika nivåer (ålder).

Dokumentet skall fungera som ett verktyg i att bygga struktur och organisation för Svenska Triathlonförbundets elitverksamhet, där den intresserade ska kunna bilda sig en uppfattning om vad som krävs för att nå en internationell elitnivå i triathlon.

Läs STF:s utvecklingplan här Pdf, 39.3 MB.

Alla som läser och använder detta dokument är därför naturligtvis oerhört välkomna att anmäla intresse för att vara med och arbeta med nästa version. Förslag och intresse lämnas till:

Susanne Barkholt

Sportchef

e-post: susanne.barkholt@svensktriathlon.org
tel: 0708-86 79 19

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2024-02-06

Författare: Ida Karlsson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i