Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Simträning 15 - 20 år

Fokus i träningen


I den här åldern så blir simträningen mer specifik åt vad den aktive bör träna. Inriktningen i simningen går från teknik till att mer och mer fokusera på uthållighet och snabbhet. Träna även på att lära dem fartkänsla så de vet vilka farter de kan hålla under tävlingsdistans som i de flesta fall är kring 400 till 750 meter. Den fortsatta tekniska utvecklingen är givetvis också viktig.
Jobba även vidare på att vara trygg att simma i öppet vatten och kunna navigera rätt. De ska kunna simma under stress från en grupp och i svårare förhållanden.

Nya triathleter kommer behöva den grundläggande teknikträningen och spridningen i gruppen kan vara stor. Fundera vad ni har att utgå ifrån? Vilken typ av simmare som du möter. Det kan vara nybörjare som kämpar emot vattnet, de som glider för länge, de som är träningsvilliga och de med god simkunnighet som har lätt för sig. Acceptera och anta utmaningen att det kan se olika ut. Låt träningen vara skadefri och lustfylld där längd, kön, erfarenhet och mobilitet styr. Varva teknik, tröskelträning och öppet vatten. Alla kan lära sig att simma, med en god planering kan alla träna på samma tider men med lite olika upplägg.

Upplägg

För att bli en bra triathlet behövs en god teknik, ha en god uthållighet och tröskel samt kunna behärska simning utomhus. Ett bra veckoupplägg om det finns rum för tre simpass kan därför vara det här upplägget:

Pass 1: Teknik/Uthållighet
Pass 2: Tröskel (CSS)
Pass 3: OW-simning

Uppläggen på simpassen varierar beroende på vad som ska tränas och var det ska göras. En riktlinje för upplägg på pass kring 2-3km kan vara såhär:

Ca 400-1000 m - Uppvärmning
Ca 300-600 m - Byggande eller teknikset
Ca 1400-2400 m – Huvudserie med CSS/tröskel eller fokus på Open Water
= 2 100- 3 400 m

En bild

Publicerad: 2024-05-20

Senast uppdaterad: 2024-05-03

Författare: Ida Karlsson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i