Hoppa till sidans innehåll

Klassificering Paratriathlon


I paratriathlon tävlar deltagarna i olika klasser utifrån grad av funktionsnedsättning. Det finns nio olika klasser: 

PTWC1- Rullstolsanvändare med svår till mycket svår nedsättning. Idrottare måste använda en liggande handcykel på cykeldelen och en racingrullstol på löpmomentet. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och en försämring av, men inte begränsat till: muskelstyrka, extremitetsbrist, hypertoni, ataxi eller atetos.

PTWC2- Rullstolsanvändare med måttlig till lindrig nedsättning. Idrottare måste använda en liggande handcykel på cykeldelen och en racingrullstol på löpmomentet. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och en försämring av, men inte begränsat till: muskelstyrka, extremitetsbrist, hypertoni, ataxi eller atetos.

PTS2- Idrottare med mycket svår nedsättning. I både cykel- och löpmomentet kan amputerade idrottare använda godkänd protes eller annan stödjande utrustning. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och en försämring av, men inte begränsat till, brist på lemmar, hypertoni, ataxi och eller athetos, nedsatt muskelkraft eller rörelseomfång.

PTS3-Idrottare med svår nedsättning. I både cykel- och löpmomentet kan amputerade idrottare använda godkänd protes eller annan stödjande utrustning. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och en försämring av, men inte begränsat till, brist på lemmar, hypertoni, ataxi och eller athetos, nedsatt muskelkraft eller rörelseomfång.

PTS4- Idrottare med måttlig nedsättning. I både cykel- och löpmomentet kan amputerade idrottare använda godkänd protes eller annan stödjande utrustning. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och en försämring av, men inte begränsat till, brist på lemmar, hypertoni, ataxi och eller athetos, nedsatt muskelkraft eller rörelseomfång.

PTS5- Idrottare med lindrig funktionsnedsättning. I både cykel- och löpmomentet kan amputerade idrottare använda godkänd protes eller annan stödjande utrustning. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och nedsatt, men inte begränsad till, brist på lemmar, hypertoni, ataxi och eller athetos, nedsatt muskelkraft eller rörelseomfång

PTVI1- Idrottare som är helt blinda. Idrottaren måste köra en tandem under cykelmomentet och en guide från samma nationalitet och kön är obligatorisk under hela loppet. 

PTVI2- Idrottare med svår synnedsättning. Idrottaren måste köra en tandem under cykelmomentet och en guide från samma nationalitet och kön är obligatorisk under hela loppet. 

PTVI3- Idrottare med måttlig synnedsättning. Idrottaren måste köra en tandem under cykelmomentet. och en guide från samma nationalitet och kön är obligatorisk under hela loppet. 

Personer med en intellektuell funktionsnedsättning tävlar i age group. 

En bra beskrivning av klassificeringssystemet inom paratriathlon finns att läsa här>>>

Uppdaterad: 15 FEB 2021 17:06 Skribent: Camilla Oldberg

Sponsorer

 

 


Playitas 

   

 

 


 Medlem i


 

 

 

Postadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266186
E-post: info@svensktriathlon...

Se all info