Hoppa till sidans innehåll

Paratriathlon


Tävlingar 2022

Nu har vi två tävlingar klara med paraklasser. Läs mer och anmäl dig på respektive tävlings hemsida: 

Arlandastad Duathlon 1 maj >>>

Linköping Triathlon 6 juni >>>


 

Digitalt idrottscafé den 10/2 med Gunilla Wallengren!

Dags för årets första tillfället av vårt populära Digitala idrottscafé!

Denna gång gästas vi av parafriidrottaren Gunilla Wallengren som har tävlat i hela 26 år på elitnivå med flera VM- och EM-medaljer i bagaget. Hon har även deltagit i 3 Paralympics och siktar nu mot ännu ett i Paris 2024. 

Gunilla kommer att tala om att tänja gränser, att vända motgång till framgång, hur idrotten kan få en att utvecklas som människa och hur man kan använda dessa erfarenheter i livet i övrigt. Och om vad får henne att fortsätta att kämpa om medaljerna? Gunilla delar med sig av sina erfarenheter och om hemligheten bakom hennes långa elitidrottskarriär. 
I slutet av föreläsningen finns tid avsatt för frågor och diskussion. 

När: Torsdagen den 10 februari kl 19.30-21.00

Hur: Träffen sker digitalt via teams. Länk skickas ut till alla anmälda en dag innan träffen

Kostnad: Gratis

Anmäl dig här >>>

Alla är välkomma att delta!

Svensk Triathlon - Världens bästa!


Nu har vi äntligen ett officiellt Instagram konto för 
Sweden Paratriathlon.

På vårt nystartade kontot kommer du specifikt kunna följa det vi gör inom parkverksamheten på Svenska Triathlonförbundet.

Följ oss här @paratriathlon_sweden


Digitalt idrottscafé den 18/11 med Anders Olsson!

Under hösten finns tre tillfällen planerade av vårt digitala idrottscadé och alla med fokus på parasport. Varje träff kommer vi ha med en gästföreläsare som kommer dela med sig av sina erfarenheter och det kommer självklart bli chans till gemensamma samtal och frågorstund.

Gästföreläsare och inspiratör för vårt andra möte denna hösten är ingen mindre är parasimmaren och paratriathleten Anders Olsson. 

Anders har totalt sju medaljer från Paralympics varav tre guld, samtliga medaljer inom simning. Han har inom simningen slagit 61 världsrekord och under en tid så var han den enda simmaren i historien att inneha alla frisims världsrekord från 50-1500 frisim.

Som paratriathlet har Anders genomför Ironman Kalmar och nu är hans målsättning att inom sikt stå på startlinjen för Ironman Kona. 
-
Följ Anders på Instagram @jarnmannen 

Digitalt idrottscafé den 26/10 med Maja Reichard!

Digitalt idrottscafe - En mötesplats för föreningar inom Svenska Triathlonförbundet. Vi bjuder nu in alla våra föreningar och självklart alla andra som är intresserade av att delta till vårt digitala idrottscafé där vi kan mötas, informeras och byta erfarenheter.

Under hösten finns fyra tillfällen planerade och tre av dem med fokus på parasport. Varje träff kommer vi ha med en gästföreläsare som kommer dela med sig av sina erfarenheter och det kommer självklart bli chans till gemensamma samtal och frågorstund.

Först ut är parasimmaren Maja Reichard! Maja är med sina 5 paralympiska medaljer en av våra mest framgångsrika Parasportare. Hon är också en av två svenska simmare som innehaft en Grand slam vilket innebär världsrekord, Europarekord samt guld vid EM, VM och Paralympics i en och samma gren.

Maja kommer att berätta om sin resa samt dela med sig av sina tankar och idéer kring träning. I slutet av föreläsningen kommer det finnas tid avsatt för frågor, samtal och diskussion. 

Följ Maja på Instagram @majareichard


Try Triathlon tillsammans med Nacka HI

I slutet på juli blev vi tillfrågade att vara med på Nacka HI:s sommarläger för att arrangera en paratriathlon aktivitet. Förfrågan att få vara på plats och introducera paratriathlon för ett glatt och härligt gäng va såklart en självklarhet för oss. 

Dagen bjöd på nya möten, ny kunskap och flera deltagare som för första gången provade på en ny sport - paratriathlon. Alternativ fanns även som alltid att man bara kan prova och testa den eller de grenar som man är mest intresserad av eller passar bäst för ens förutsättningar. 

På plats hade vi filmare som nu har förevigat denna dagen med en video som vi är väldigt stolta med att kunna presentera. Se videon här:  

Paratriathlon - Inspirationsvideo 


Try Triathlon tillsammans med Parasport Göteborg

Säsongens första Try Triathlon är genomförd. Vädergudarna i Göteborg var inte på vår sida så simningen sparar vi till en soligare dag men momenten cykling och löpning (duathlon) genomfördes glatt. 

Try Triathlon är förbundets egna prova-på koncept. Hur deltagarna väljer att genomföra sin prova-på triathlon är helt indviuellt utifrån ens egna förutsättningar. Vill man exempelvis bara simma och springa, då är det inga problem och istället kan man säga att den deltagaren har genomfört en Aquathlon. Skulle de vara någon deltagare som känner att man vill köra cyklingen två varv så är det inga problem och vill några kompisar eller en familj dela på momenten så det blir som en stafett är det inte heller några problem. 

Läs mer om Try Triathlon här >>>


Digitalt idrottscafé! Den 15/4. Tema för kvällen: tillgänglighet och rekrytering

Tema för kvällen kommer vara rekrytering och tillgänglighet där vi tillsammans möts för att dela erfarenheter, hitta lösningar och få inspiration kring hur vi kan göra vår idrott mer tillgänglig för att möjliggöra rekrytering av fler medlemmar till våra föreningar. Dessutom kommer vi gästas och inspireras av Fritidsbanken som kommer att berätta om sitt koncept där de skapat bibliotek med sport- och fritidsprylar. På flera platser i Sverige kan vem som helst komma och låna olika typer av sportutrustning helt gratis för att introduceras till en ny idrott. Eventuellt kommer fler gäster tillkomma.

Läs mer om Fritidsbanken här >>>


Digitalt idrottscafé! Den 25/3. Tema för kvällen: paratriathlon.

Välkommen till årets första digitala idrottscafé! 

Tema för kvällen kommer vara paratriathlon där projektledarna Camilla och Mikael kommer att berätta om det nystartade projektet Triathlon för alla. Dessutom kommer vi ha med gästföreläsaren Hein Wagner, paratriathlet. Hein tränar just nu för en Ironman och har en otroligt spännande meritlista. Han har genomfört flertal marathon,cykeltävlingar, full Ironman, med mera. Listan på vad Hein har genomfört kan göras lång. Han reser vanligtvis världen runt för att föreläsa och berätta sin historia (gästföreläsningen kommer vara på engelska). Eventuellt kommer fler gästföreläsare tillkomma.

Läs mer om Hein Wagner - a blind man with vision >>> 


Parasportmagasinet

Parasportmagasinet utges med 4 nummer per år och ger fördjupningar inom svensk parasport med unika porträtt, bevakning av mästerskap och lyfter eldsjälarna som gör svensk parasport till något alldeles speciellt. 

I det senaste magasinet kan du läsa en fin artikel om paratriathlon och projektet Triathlon för alla!

Läs magasinet här >>>

Bli prenumerant

Skicka ett mail till This is a mailto link och skriv att du vill bli prenumerant på Parasportmagasinet så fixar vi det.


Triathlon guide sökes!

IK Nocout, en av våra största Triathlon föreningar letar nu tillsammans med en av deras aktiva efter en guide!

Sophie som hon heter bor i Linköping och har en syn- och hörselnedsättning (men kan kommunicera i tal) behöver en guide för att kunna cykla och springa. Simning klarar hon själv i bassäng så du behöver inte kunna simma. Främst behövs guiden till träning, men hon är intresserad av att tävla så det kan förekomma också. Hon har även bland annat tidigare kört Vadstena Triathlon (sprint).

Vilka farter bör du kunna köra för att funka som guide åt henne?

Cykling – Som referens så har hon cyklat Tjejvättern (tio mil) på 3.5 timme, en snittfart på knappt 30 km/h.

Löpning – Hon springer fem kilometer på 35 minuter (det vill säga 7:00 min/km).

Med tanke på vår klubbs storlek så tänkte vi att det kanske finns någon som tränar i samma farter som henne och som även skulle vilja hjälpa en Sophie att fortsätta med triathlon.

Är du nyfiken eller intresserad så hör av dig till This is a mailto link så förmedlar vi kontakten vidare. Har du frågor eller funderingar så har vi även kontaktuppgifter till hennes nuvarande guide (som bor i Vadstena).


Alla ska ha möjlighet att träna

-
Vi vill tipsa om Para-me.se som är en webbplats som tagits fram av Parasport Sverige som informerar personer med funktionsnedsättning om möjligheterna till parasport. Syftet är att det ska vara lättare för personer med funktionsnedsättning att hitta idrotter och föreningar i sitt närområde. Och här vill vi ju såklart att paratriathlon ska finnas representerat!
-
ParaMe arbetar löpande med att ta in fler föreningar från hela landet. Alla föreningar som kan inkludera personer med funktionsnedsättning i sin verksamhet är välkomna att registrera sig i ParaMe. Föreningen behöver inte nödvändigtvis ha en specifik verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Registreringen är kostnadsfri och medlemskap i Svenska Parasportförbundet krävs inte heller. 
-
Om ni har en verksamhet som inkluderar personer med funktionsnedsättning, kom ihåg att registrera er i ParaMe. Länk till registreringen
-
Vid frågor, välkommen att kontakta:

Nu är paratriathlonprojektet igång!

-
Äntligen är vi igång med projektet Triathlon för alla med fokus på att lyfta och etablera paratriathlon i Sverige. Det finns idag ett fåtal paratriahleter runt om i landet, men vårt mål är att det successivt ska bli många fler. 
Vi ser den första fasen av detta projekt som en lärofas där vi vill förstå hur verksamheten idag fungerar för er ute i de lokala föreningarna och ta del av era tankar och idéer. 
Vi välkomnar därför alla frågor och funderingar ni har som rör paraverksamheten och vill gärna att ni hör av er om ni redan är igång på något sätt. 

 

Projektledare:
Camilla Oldberg  
0733-85 99 78
This is a mailto link

Assisterande projektledare:
Mikael Fredriksson
0733-85 99 79
This is a mailto link

Vi ser fram emot spännande och händelserika år där vi ska göra paratriathlon i Sverige till världens bästa!
 

Nya på jobbet!

-

Vi är de senaste tillskotten i triathlonfamiljen och kommer att jobba med att utveckla paratriathlon i Sverige under en treårsperiod. Här kommer en kort introduktion till vilka vi är: 

Mikael Fredriksson:  Jag arbetar som assisterande projektledare i projektet Triathlon för alla. Jag har en bakgrund som parasimmare där jag deltagit vid EM, VM och Paralympics. Jag har under det senaste året arbetat som utvecklingsansvarig inom Svenska simförbundet med parasimning. Jag har även startat upp en paraverksamhet i Kungsbacka simsällskap från grunden. Idag är det 8 grupper parasimning i Kungsbacka. Jag har via min idrottskarriär och mitt arbete i Kungsbacka och simförbundet skapat ett stort nätverk av kontakter inom paraidrotten både nationellt och internationellt.

Camilla Oldberg: Jag jobbar som projektledare vilket innebär att jag kommer att ha det övergripande ansvaret för projektet och stå för struktur och helhetssyn. Jag har drivit eget företag i över tio år och är van att driva projekt och jobba lösningsfokuserat. Jag har även en lång bakgrund som ledare och utbildare inom gruppträning och främst inom yoga. Ett triathlon har jag också på meritlistan, men det kan ju bli fler! 

Välkommen att kontakta oss om du har frågor kring paratriathlon!

Syntolkning: Stående porträttbild av Mikael Fredriksson och Camilla Oldberg.


Januari 2021 startar det efterlängtade paraprojektet "triathlon för alla" 

Läs mer här--> 

Uppdaterad: 17 JAN 2022 09:12 Skribent: Camilla Oldberg

Sponsorer

 

 


Playitas 

   

 

 


 Medlem i


 

 

 

Postadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266186
E-post: info@svensktriathlon...

Se all info