Hoppa till sidans innehåll

Slutsålt och spännande tävlingar på triathlonfesten i Uppsala

20 JUN 2016 15:59
En härlig idrottshelg i Uppsala är över. SM-tävlingarna bjöd på rafflande spänning och jublande triathleter. Tävlingen slog deltagarrekord och runt St Eriks torg myllrade det av påhejande publik, taggade deltagare och gulklädda funktionärer.
  • Uppdaterad: 30 JUN 2017 09:14

Uppsala Triathlon inleddes på lördag eftermiddag med start för masterdamer och -herrar i RM. Det var kylslaget och regnet var ihållande men triathleter är ju inte kända för att vika ner sig i första taget utan bjöd på starka insatser trots väderförhållandena.

Kl. 16.30 var det dags för tävlingsklasserna ungdom (tjejer och killar), damjuniorer och damseniorer. Annie Thorén (Motala Triathlon Club), kopplade snabbt greppet om simningen och var först upp ur Fyrisån. Inte långt efter henne sprang ungdomen Andreas Carlsson (Väsby SS Triathlon) in för växling. Under cyklingen tryckte Annie på hårt, jagandes av Mikaela Persson (Terrible Tuesdays Triathlon Club) som låg 40-50 sekunder bakom. Annie lyckades dock hålla undan och sprang jublandes in mot mål och SM-guldet – en skräll enligt henne själv då hon främst satsar på längre distanser och ”inte har tävlat i sprint på tre år”. Mikaela Persson försvarade sitt silver från 2015 och trea kom Joanna Soltysiak, Triathlon Syd.

Såhär beskrev Annie själv känslan på sin facebooksida: 
"SM-GULD! På sprint-distans! VAD HÄNDE DÄR?! Helt överlycklig. "


Foto: Magnus Dickson

I juniorklassen tog Vera de Paiva Vilaca (Västerås SS) en överlägsen seger. Andra och tredje plats gick till Ida Österman (Spif) och Nikola Boron (IK Vinco). I ungdomsklassen stod Frida Nöu (Fredrikshof IF CK), för en stark insats med två minuters segermarginal. Silver- och bronspengen tog Cecilia Czarnecki (Norbergs CK) respektive Nicole Modigh (Mölndal Outdoor IF).

I ungdom pojkar var Andreas Carlsson i täten genom hela racet. Hampus Brunander, också han från Väsby, närmade sig men hann aldrig riktigt ifatt och på löpningen sprang Andreas med lätta steg mot segern. Elias Rapp, Västerås SS, kom trea. 


Vinnaren i Ungdom killar. Foto: Magnus Dickson

Klockan 18 var det så dags för nästa elitfält som glädjande nog bestod av hela 40 killar; seniorer och juniorer. Före detta Uppsalabon Oskar Djärv (IF 30k.se) var sugen på revansch efter fjolårets silver men var såklart inte ensam om att aspirera på guldet. Joel Vikner, Västerås SS, simmade snabbast och var förste man ut på cykeln. Efter honom jagade Axel Ek, IK Trasten, Rickard Carlsson, 338 Småland Triathlon & MSF, och Oskar Djärv. På juniorsidan var Daniel Nöu (Fredrikshof IF CK) starkast inledningsvis.

Joel körde hårt och ledde länge men Oskar som är cykelstark minskade avståndet. På löpningen gick han om och kunde så ta det efterlängtade guldet. Joel var bara 12 sekunder efter och Axel tog bronset. Axel Ramhult (Trimate Sportklubb) tog in på Daniel Nöu och vann i juniorklassen. Daniel tog silvret och Eric Johansson (TwinPeaks Triathlon Klubb) brons.

Så här skriver Oskar på sin Facebooksida: "SVENSK MÄSTARE! En dröm gick i uppfyllelse igår kväll. Är så oerhört glad och stolt. Finner knappt ord. Jag var på jakt genom typ hela loppet, men efter en frenetisk cykling och halva löpningen tog jag över ledningen från en sjukt stark Joel Vikner och behöll den till målstrecket med några meters marginal! Och stort av Axel Ek att hålla bronset." 


Foto: Magnus Dickson


Söndag 19 juni

Under söndagen vaknade de tävlande upp till sol och blå himmel, omvända förhållandet mot 2015 när eliten fick det njuta av finväder och motionärerna fick regn. Starten gick kl 9 för de som valt olympisk och en timma senare för de som körde sprint. I stafetten fanns bland andra Uppsalas eget Dream Team och Storvreta innebandys lag, som kom på första respektive tredje plats. 

Tri4fun-gänget i åldrarna 6 till 15 år var dagens charmigaste atleter. De hanterade vant våtdräkter, cyklar och växlingar och var snabbare än många vuxna. Och det var kämpaglöd och pigga ben hela vägen.

Som final på helgen bjöds på en rafflande SM-stafett, som med sitt intensiva och snabba format blev en underhållande och spännande avslutning. Hela 17 lag ställde upp, varav några utom SM-tävlan. Motala Triathlon Club och Västerås SS turades om att ligga i topp men på tredje sträckan kopplade Motala greppet via Clara Falkenek. Jesper Svensson på den avslutande sträckan kunde sedan hålla i ledningen och hela laget sprang tillsammans över mållinjen. Vinnarlaget bestod av Annie Thorén, Mike Thorén, Clara Falkenek och Jesper Svensson. Hemmaklubben IF Mantra Sport som vunnit två år på raken knep bronset.

Ett stort GRATTIS till alla medaljörer och till samtliga startande för starka insatser runt banan. 

Och ett lika varmt TACK till alla som varit med och på ett eller annat sätt möjliggjort tävlingen: tävlingsledning, funktionärer, partners, publik, arrangörsklubbarna IK Fyris och Uppsala Löparklubb samt Uppsala kommun.

Nästa anhalt för Danske Invest Triathlon Series är Gävle Triathlon den 17 juli. Därefter Umeå Triathlon 23-24 juli och Malmö Triathlon 6-7 augusti. 


Resultat

Resultat Uppsala Triathlon


Fler bilder och filmklipp...

...finns på Instagram: @uppsalatriathlon och på facebook.com/uppsalatriathlon. Fler bilder kommer att publiceras där under veckan. 

Skribent: Therése Oskarsson
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

 

 


Playitas
 

   

 

 


 
 

     

 


Medlem i

etu_logo_4c JPG


Itu

SOK 

 

Postadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266186
E-post: This is a mailto link

Se all info